İKİNCİ FİLİSTİN: PATANİ

   Ben filistin için bazen ağlarken halbuki kendilerinden hiç haberdar olmadığımız patani varmış

   Orası için Asya’nın Filistin’i de deniyor. Patani’yi duydunuz mu diye sorduk ama öyle herkese değil, az çok belli bir kültürel birikime sahip insanlarımıza. Patani biz duymasak da var!

   Bir ülke var. Adı Patani. Zulüm altında. Ramazan ayı onların da beldesine uğradı mı acep?. Sahura kalkabiliyorlar mı? İftar edebiliyorlar mı? Bilemiyorum. Tek bildiğim uzun zamandır onlara bir “ülke orucu” tutturuluyor …. Ve “özgürlük” ile iftar edebilecekleri bu oruç çoğu zaman tipik bir ölüm orucuna dönüşüyor.

Patani nedir, neresidir?

Patani hakkında kısa kısa:
   Asya’nın doğusunda, Malezya ve Tayland arasında yer alan, Tayland’a bağlı özerk bir bölge.

   Beş milyon Müslüman nüfusu var. Siyasal ve kültürel haklardan mahrum. Her gün Taylandlı askerlerin saldırılarına uğrayan bir halkı var. Tayland Patani’yi 250-300 yıl önce işgal etmiş. Halk ya öldürülüyor, ya toplama kamplarında, ya da kayıp… Bir kısmı göçe zorlandığı için ülkesini terk etmek zorunda kalmış. Direnenler katledilmiş, kadınlar tecavüze uğramış. Evlerine meralarına domuzlar salınarak eziyet edilmiş. Şu an Patani’de 30 bin civarında dul bırakılmış kadın ve 40 bin civarında yetim çocuk var. Müslüman isimlerini yasaklamış hükümet, isimlerin putperest bazı isimlerle değiştirilmesini istemiş. Özellikle halkın önde gelen düşünürleri ve çalışan kesim öldürülmüş yıllarca.

   Kısacası Tayland hükümeti Patani halkını asimle ederek yok etmeye çalışıyor. Geçtiğimiz aylarda namaz kılan insanların üzerine ateş açılmış. Ülkesi için mücadele etmek amacı ile kurulmuş bir örgütü var: Patani Kurtuluş Örgütü.. Liderleri Necip Salih… Şu anda Şam’da sürgünde. “Biz asla terörist değiliz” diyor Necip Salih, “biz ülkemiz için mücadele ediyoruz, ülkemizde İslami esaslara uygun yöneltilmek istiyoruz… Tayland’ın gasp ettiği özgürlüğümüzü geri vermesini istiyoruz. Direniş başlangıcından beri 4 bin şehit verdik. Şu an direniş mücadelemiz içinde 10 bin mücahidimiz mevcut”
Tayland hükümetine en büyük desteği ABD ve İsrail veriyor.
İşte geçmişte Patani den bir ramazan resmi
Yıl 2004
120 Patanili gençin şehit düştüğü Krue-se camisi baskınından 6 ay sonra…

Ramazan ayı…
   Takbay bölgesindeki bir karakolda tutuklu bulunan 6 Patanili’nin serbest bırakılması için yapılan protesto gösterilerinde 85 Patani’li müslüman acımasızca öldürüldü. Ölenlerden 7’si açılan ateş sırasında, 78’i ise gözaltında polis karakoluna götürülürlerken hayatını kaybetti. Ramazan ayında meydana gelen bu olayda gözaltına alınma aşamasında bu kadar insanın ölümüne neden olan durum ise, Patani’lilerin oruç tutmaları nedeniyle halsiz düşmeleri olarak açıklandı. Bölgede son 3 yıldır uygulanan sıkıyönetim döneminde 400’den fazla insan kayboldu. 2300’e yakın da öldürülme hadisesi gerçekleşti. 4 bine yakın insan cezaevlerine konuldu.

Neden kimsenin Patani’den haberi yok.
   İşgalci Tayland hükümeti dünyayı kandırmaya çalışıyor. Yabancı basının Patani’ye girmesi yasak. Fotoğraf çekenlerin makinelerine el koyuluyor. İnternet yasak. İçeride yaşanılan savaşı iki kabile arasında çıkan bir çatışma gibi gösteriyor.

   Patani Osmanlının bir vilayeti konumundaydı bir zamanlar.. Sultan İkinci Abdülhamit’in atadığı Şeyh Abdul Ahmet tarafından yönetilirken güven ve istikrar içerisinde olduğunu söyleyen halk, bu yüzden Osmanlı yönetimini unutamıyor…

________________________________

Yanmadan Bilinmez di. Aşk gerek,
Anlaşılmaz Hikmeti İlim gerek,
Yollarda kaybolmamak için İstikamet gerek,
Aşk, İlim, İstikamet,
ihvancw

PAYLAŞ