Kadın nikah ve nişan yüzüğünü dışarıda takabilir mi?

Bir kadının ziynetini mahremi olmayanlara göstermesinin hükmü nedir? Toplumda bir kadının parmağında yüzük yoksa bu kadın bekardır gibi bir anlayış hakim. Bir kadın evli veya nişanlı olduğunun belirtisi olarak sadece yüzük takabilir mi?

Bir kadının ziynetini mahremi olmayanlara göstermesi haramdır. Çünkü ziynet, kadının örtmesi gereken azaları gibidir.

Neyden yapılmış olursa olsun bir kadının süslenmek niyetiyle takınmış ve giyilmiş olduğu her şey ziynet eşyasına girer. Namahremlere göstermemesi gerekir. Ayrıca kadının kocasından başkasına süslenmesi caiz değildir.

Bir bayanın nişanlı veya evli olduğunu belli etmek amacıyla taktığı yüzük gibi takılar da ziynet kabul edilmektedir ve namahremlere gösterilmemesi gerekmektedir.

Soruda belirttiğiniz toplumadaki hakim anlayıştan ötürü, bayanların dışarıda yüzük takmaları caiz olmaz. Bayanlarımız evli olduklarını ispat için ziynetlerini göstermek zorunda değillerdir. Bunun yerine zaruret olmadıkça evden dışarı çıkmayıp bizzat kendilerini göstermezler, hem bu hanımlar için daha hayırlı olur. Kaldı ki kızlara talip olma olayı daha çok hanımlar arasında yaşanmaktadır. Bir bayan da kadınlar arasında ziynetini gösterebilir.

Mehmet Talu Hoca

PAYLAŞ