Zilhicce ayında kurban bayramının üçüncü gününe kadar kıl koparmak veya tırnak kesmek haram mıdır?

Hayır, haram değildir fakat kurban kesecek kimselerin tırnak kesmeyi ve vücut kıl-tüy temizliğini kurban kesene kadar geciktirmeleri müstehaptır.

Konuyla ilgili hadis-i şerif şöyledir:

Ümmü Seleme (R.Anha)dan rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz: “Kimin kesecek bir kurbanı varsa, Zilhiccenin hilali yenilenince kurbanını kesinceye kadar saçından ve tırnaklarından bir şey almasın.”1 buyurmuştur.

Hadis-i şerifin zahiri manasına göre bir haramlık söz konusu iken alimlerin çoğunluğuna göre bu hadis-i şerifteki kılları ve tırnakları kesmekle ilgili yasak, tahrim için değil, tavsiye içindir. Bunun delili de ilgili diğer hadis-i şeriflerdir.

Bilindiği üzere vücut kıl-tüy ve tırnak temizliğinin geciktirilmemesi gerekmektedir. Bunun azami süresi kırk gündür.

Kurban kesecek kimsenin eğer vücut ve tırnak temizliği son haddine gelmemişse, bu temizliği kurbanını kesene kadar geciktirmesi müstehap babında tavsiye edilmektedir. Bunun hikmeti ise şöyle açıklanmaktadır:

O günlerde ihramda bulunan hacılara eşlik etmek, onlar gibi davranmak, tüm Müslümanların hacdakiler gibi davranıp benzer duyguları paylaşmalarını sağlamak, kurban kesecek kimsenin cehennemden kurtuluşuna inancı gereği tüm azaların tam olmasının hedeflenmesi gibi unsurlar bu tavsiyenin hikmetleridir.

PAYLAŞ