Cenaze defnedilmeden önce evde yapılması veya yapılmaması gereken şeyler

Muhtezar yani ölmek üzere olan bir kimse ölünce gözleri yumdurulur, çenesi bir bez ile iyice çekilip ağzı kapatılarak tepesinden bağlanır. Bunları yapan kimse, şöylece dua etmelidir:

“Bismillahi ve ala milleti Rasûlillah. ALLAHümme yessir aleyhi emrehu ve sehhil aleyhi ma ba’dehu ve es’idhu bi likâike vec’al ma harece ileyhi hayran mimma harece anhu.”

“ALLAH Tealânın ismini zikir ile ve Resûlullahın dini üzerine ölmüş olsun. Ey Allâhım! Buna işini kolay et, kendisine ilerisini kolaylaştır, onu cemalinle mes’ut et, ona yöneldiği âlemi içerisinden çıktığı âlemden hayırlı buyur.”

Ölünün üzerinden elbisesi çıkarılır, bir teneşir veya başka bir tahta üzerine konulur. Üstüne örtü çekilir, şişmesine mâni olması için karnının üstüne bir kılıç veya başka bir demir parçası konulur, elleri yanına uzatılır, kolları göğsünün üzerine konulmaz, yanında cünüp veya hayızlı veya loğusalı olan kimse bulunmaz.

Ölünün yanında güzel kokulu bir şey bulundurulur. Yıkanmadıkça yanında Kur’an-ı Kerim okunmaz, bu mekruhtur. Bu halde başka bir odada Kur’an-ı Kerim okunabilir. Ölünün bulunduğu yer geniş olup üzerinde de tam bir örtü bulunduğu takdirde, kendisine yakın oturulmaksızın gizlice Kur’an-ı Kerim okunabilir.

Ölünün komşuları, yakınları vefatından haberdar edilirler.

Müslüman olarak ölenleri hayır ile anmak, onların güzel taraflarını söylemek, fenalıklarını söylemekten çekinmek, müslümanlar için bir vazifedir.

Cenaze için gözyaşları dökerek ağlamakta, kalben mahzun olmakta bir sakınca yoktur. Yeter ki lüzumsuz sözler söylenmesin. Cenaze için ağıt yakmak, yaka yırtmak, yüz tırmalamak, saç yolmak, dizlere vurmak gibi şeyler haramdır, ALLAH’ın takdirine karşı bir isyandır.

PAYLAŞ