Teravih namazı yerine kaza kılınabilir mi?

Eğer bunu cemaatle kılınan teravih namazında yapıyor iseniz, yani mesela tek başınıza iki rekat teravih kılıp imamla birlikte ceaatle kılınan teravih namazına kaza namazına niyetlenerek katılıyorsanız, teravih namazını on sekiz rekat eksik kılmış olursunuz ve ayrıca imama bu şekilde uymanız da caiz olmaz. Çünkü imam ile cemaatin namazı aynı olmalıdır.Oysa imamın namazı nafile iken sizin namazınız farz olmaktadır.

Eğer bunu kendi başınıza yapıyorsanız, teravih namazını eksik kılmış olursunuz. Çünkü teravih namazı 20 rekattır ve Ramazan ayına has sünnet-i müekkede bir namazdır.

Size tavsiyemiz, teravih namazını tam olarak kılınız. Çünkü vakit namazlarının sünnetleri ya da haklarında hadis-i şerifler varid olunmuş teravih, kuşluk, teheccüd namazı gibi nafile namazlar yerine kaza namazı kılmak doğru değildir. Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin sünneti yerine getirilmelidir.

Kaza namazlarım var diye sünnetleri terk etmek düşüncesi yerine bu konuda şöyle düşünmenin daha doğru ve daha yararlı olacağına inanıyorum:

Kişi namazlarını kazaya bırakmakla zaten bir günah işlemiştir. Şimdi bunu telafi edeyim derken, sünnet gibi Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimizin hayatı boyunca kıldığı, kılana büyük sevapların verileceğini vaat edildiği, insanı Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimize yaklaştıran ve bir hadis-i şerifin beyanlarına göre ahirette farzların eksik gelmesi durumunda zaten kaza yerine ALLAH Teâlâ’nın lütfü ile kabul edilecek bir ameli terk etmek doğru değildir. Eksikliği telafi etmek, sünnet olan bir ameli terk etmek suretiyle olmamalı, o eksiklik için ayrı bir zaman ayırmalı ve kaza namazları o vakitte ayrıca kılınmalıdır.

Mehmet Talu Hocaefendi

PAYLAŞ