Cuma Namazının Vakti ne zamandır

Her namaz kendi vakti içinde kılınmak zorundadır. Cuma namazının vakti, öğle namazının vaktidir. Nasıl ki öğle vakti girmeden öğle namazı kılınamazsa, yine aynı şekilde öğle vakti girmeden cuma namazı da kılınamaz.

Evet, Cuma namazının vakti, öğle namazının vaktidir. Öğle namazının vakti, güneşin zeval (güneşin tam tepe noktasından batıya doğru kaymaya başlaması)ndan itibaren başlar ve “Fey-i zeval=güneş tam tepedeyken her şeyin kendi gölgesi”nden başka, her şeyin gölgesi kendisinin iki misline ulaşacağı zamana kadar devam eder. İmameyn’e ve diğer üç mezhep imamına göre ise her şeyin gölgesi fey-i zevalden başka kendisinin bir misline ulaşınca öğle namazı vakti çıkmış, ikindi namazı vakti girmiş olur. Tercih edilen görüş budur.

Hz. Enes (r.a.) anlatıyor: “Resûlullah (S.A.V.), cumayı (öğleyin) güneş meyl edince kılardı.”1

Hz. Peygamber (S.A.V.)in cuma namazını, öğlede güneşin batıya kaymasından sora kıldırdığı sarîh olarak ifade edilmiştir. Bu, cuma namazının kılınabileceği ilk vakit olmaktadır. Güneşin tam tepede olduğu anda her çeşit namaz mekruhtur. Batı yönüne meyline zevâl denir. Şu halde hadis, zevalle birlikte cuma vaktinin başladığını ifade etmektedir. Cumhur-u ulema bunu esas almıştır.

dipnot

(1) Buhârî, Cuma 16, Ebû Dâvud, Cuma 224, (1084); Tirmizî, Salât 361, (503)

PAYLAŞ