Post cihazından blokeli veya komisyonlu tek çekim caiz mi?

Soru: Bankanın pos cihazı ile blokeli veya komisyonlu tek çekim ya da blokeli veya komisyonlu taksitli çekimin hükmü nedir? Verilen komisyon faiz midir?

Pos cihazı bulundurmanın hükmü kredi kartı kullanmanın hükmüyle aynıdır. Tavsiye etmiyoruz. Eninde sonunda faize bulaşma riski var. Ayrıca faizli çalışan bankalara bu yolla büyük bir finansman desteği sağlandığı da unutulmamalıdır.

Pos cihazı bulundurmak mecburiyetinde kalınırsa, ilgili bankayla tek anlaşma yapılır:

*   Ya para hemen hesaba geçer, komisyon ödenir. Bu komisyon, kredi kartını veren kurumun, alıcıdan tahsil edeceği parayı satıcıya öderken belli bir miktar hizmet ve risk karşılığı olarak yaptığı kesintidir.

* Ya da para hesaba, anlaşma sağlanan belli bir müddet sonra geçer, komisyon ödenmez.

Bu ikinci anlaşma yapıldığı takdirde, ne kadar zor durumda kalırsa kalınsın, bu anlaşmayı bozup, gününden önce parayı çekip günlük faiz veya komisyon adı altında para ödememek gerekir. Çünkü bu, çek-senet kırdırmak gibi olur.

Birinci anlaşmayı açacak olursak, buradaki komisyon ödemesini, faiz ödemesi olarak görenler vardır. Bu doğru değildir. Bu, verilen hizmetin karşılığında istenen komisyondur. Şöyle ki banka satıcının müşterideki alacağını kendisi öder ve müşteriden parayı tahsil için uğraşır. Yani ortada bir hizmet vardır ve komisyon, bu hizmetin bedelidir. Çünkü sonuçta banka da kredi kartı kurumuna (visa-mastercard) ödeme yapmaktadır.

Yine bazı kimseler bu komisyon oranının dükkândan dükkâna değiştiğini, oysa hizmet bedelinin her müşteri için sabit olduğunu söyleyerek, ödenen komisyonun faiz olduğunu iddia etmektedirler.

Sabit olan hizmet bedeli, POS cihazı gibi nesnel hizmetlere karşılık talep edilir ki bunun her dükkân için aynı olması doğaldır. Sonuçta her dükkândaki cihaz aynıdır. Fakat komisyon bedelinin farklı olması ise dükkândan dükkâna değişebilir. Sonuçta her dükkânın cirosu farklıdır. Ciro yükseldikçe, dükkânla bankanın çalışma oranı da yükseleceğinden alınacak komisyon oranı düşer. Yani sürümden kazanma vardır.

Emlakçi örneğini düşünelim. Bu emlakçi inşaat firmalarına bir cihaz veriyor ve ayrıca dairelerinin satımıyla ilgili komisyon oranları belirliyor. Bu cihaza karşılık isteyeceği hizmet bedeli tüm inşaat firmaları için aynı olacaktır. Çünkü cihaz aynıdır. Fakat komisyon oranı farklılık gösterecektir. Çünkü bu emlakçi yılda bir iki bina yapan inşaat firmasıyla, yılda üç-beş site yapan inşaat firmasını aynı tutabilir mi? Küçük firma bu emlakçiye bir iki iş getirirse, büyük firma onlarca iş getirir. Buna göre komisyon oranlarının farklı olması doğaldır. Sonuçta bu pazarlığa açıktır.

Pos cihazı ve kredi kart muamelelerinde faizsiz çalışmaya gayret eden finans kuruluşlarını tercih etmek gerekir.

PAYLAŞ