Salat-ı tefriciye duasının esrarı doğru mudur? Belli bir sayıda okumanın hikmeti nedir?

Halk arasında dilek duası olarak da bilinen Salat-ı tefriciyye duası için kaynak olarak İmam-ı Kurtubi gösterilmektedir. Elimizdeki eserlerde böyle bir kaynağa rastlayamadık. Fakat herkesçe bilinen, kabul gören bir duanın yanlış ve var olmadığını söylemek mümkün değildir. Zaten bu duayı oluşturan cümleler mana olarak güzel cümlelerdir.

Salat-ı Tefriciye Hz.Peygember (S.A.V.) Efendimize salavat getirmek amacıyla okunur ve gayesi Salavattır. Salavat ise biz Müslümanlar için ömrümüz boyunca yerine getirilmesi gereken bir vazifedir. Bir dua salâvat getirmek niyetiyle okunur ve amaç Allah’ın rızasını kazanmak olursa; Resullulah’ın yüzü suyu hürmetine duaların, niyetlerin kabul olacağı ümit edilir.

Salat-ı tefriciyye, salat-ü selam cümlelerinden oluşan bir salavat olup duadır. Salavat, biz Müslümanların Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimize olan sevgisi ve muhabbetinin bir ifadesidir. Her dua gibi salavat için de bir karşılık beklemeyiz. Bunun karşılığı ahirette umulur.

Salat- tefriciyye duasıyla ilgili uyarımız, bu duanın sadece dünyevi ihtiyaçları karşılama aracı olarak görülmemesi gerektiğidir. “Bir kızı sevdim, bana bakmıyor, 4444 salat-ı tefriciyye okuyayım” tarzı ifadeler, kişinin edep dışı davrandığının göstergesidir.

Salat-ı tefriciyye duası okuyup istek ve dileklerine kavuşan kimselerin olması, herkesin bu sayıda bu salâvatı okuyarak isteğini elde edeceği anlamına gelmez. Hatta istediğini Allah’tan isteme yerine sanki bu salâvat cümlelerinin ve 4444 sayısının bir şifre ve sihirli bir etki oluşturduğunu zannedip, tesiri bundan beklemek, sevap değil, Allah korusun kişiyi şirke bile düşürebilir.

Bugün ne yazık ki bu güzel dua cümleleri manalarından ziyade kelimelere ve 4444 sayısına indirgenmiştir. Bu yanlıştan sıyrılıp salat-ı tefriciyyeyi özüyle anlayıp içten ve samimi olarak gücümüz yettiğince okumalı ve gerisini Allah Teala’ya bırakmalıyız.

PAYLAŞ