Ete kemiğe büründüm Mahmud diye göründüm sözü nedir?

   Değerli Gönül Dostları!

   Bildiğiniz gibi geçen yıl, Cübbeli Hocamız bir sohbetinde Efendi Hazretleri hakkındaki bir zuhuratta “Ete kemiğe büründüm Mahmud Diye göründüm” denildiğinden bahsetmişti.

   Tabi ki, bunu duyan ve işin hakikatine vakıf olmayan kardeşlerimiz halisane bir şekilde işin aslını soruyorlar. Çünkü bazı insanlarda bu yüzden Efendi Hazretlerini haşa “şirke düşmekle” itham ediyorlar.

NEDİR İŞİN ASLI?

   Değerli kardeşlerimiz, bu sözü Mahmud Efendi Hazretlerimiz hiçbir zaman kullanmamış olup, bir zuhuratta söylenmiştir. Bu sözü, zuhuratı gören kişi nakletmiştir. Zuhurat, Allah’ı zikreden bir insanın elinde olmadığı halde uyuduğu esnada gördüğü veya işittiği şeydir.

   Genel kaide şudur ki, zuhurat, gören kişiyi ve görülen kişiyi bağlar. Yani görülen zuhurattan ne itikadi ve ne de fıkhi bir hüküm çıkmaz, çıkarılamaz. Hata üçüncü şahısları bile ilgilendirmez.

    Mesela geçmişte bazı veliler, gördüğü zuhurat üzerine Mehdi Aleyhisselam’ın geleceği zaman için tarih vermişler ancak verilen tarih gelip geçmiş, Mehdi Aleyhisselamın da çıkmadığı görülmüştür.

   Dolayısıyla zuhuratta görülen bir şey, duyulan bir ses ancak o kişiyi ve belki sevenlerini ilgilendirir. Bundan itikat ve fıkıh yönünden bir hüküm çıkmaz.

   Allah dostları hakkında zuhur eden sözler ise ancak onların değerini bildirmesi, makamının yüceliğini anlatması bakımından önemli olabilir. İtikadi ve ameli bir hüküm çıkmamakla birlikte tevile de açıktır.

www.ihvanlar.net

PAYLAŞ