Kurban ne zaman kesilir, bayramın kaçıncı günü kesmek efdaldir

   Kurban sadece nahr (kurban kesme) gününde kesilebilir. Bu günler biz hanefilere göre bayramın üç günüdür.. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

   “Kurban kesme (nahr) günleri üçtür. Bunların en faziletlisi de ilk gündür” (Muvatta, Dahaya 6; Zeylei, Nesbu’r-Raye, III/82, IV/278)

   Kurban kesmenin en faziletli olduğu gün birinci gündür. (Bazı İslam ülkeleri ile kameri aylarda fark oluyorsa ikinci günü kesmek de uygundur)

   Kurban kesme vakti kurbanın birinci günü tan yerinin ağarması ile girer, üçüncü günü güneşin batmasından az öncesine kadar devam eder.

   Geceleyin kurban kesmek, tenzihen mekruhtur. Çünkü gece karanlığında kesim işinde yanlışlık yapma ihtimali vardır. Söz konusu bu kerahet ortadaki iki gece olan ikinci ve üçüncü gecedir. Zaten bayramın girdiği gece ve dördüncü güne uyandığımız gece kurban olmamaktadır.

   Vakti geçinceye kadar kurban kesmeyecek olursa, eğer kurbanlığı üzerine vacip kıldığı adak bir kurban ise veya kurbanı kesmek maksadıyla satın alınmış ise, canlı olarak onu tasadduk eder; çünkü böyle bir kurban adanmış kurban hükmündedir.

PAYLAŞ