Süt bankalarını Avrupa fonlayacak

   Avrupa Süt Bankası Derneği’nin İstanbul’da düzenlenen 2. Uluslararası Kongresi’nde anne sütünün depolanacağı ‘Süt Bankacılığı’ ele alındı. Özellikle Avrupa ülkelerinde yaygın olan Süt Bankalarının Türkiye’de de açılması palanları toplumsal infiale neden olmuş durumda. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ABD ve Brezilya’dan konuşmacıların yer aldığı 2 gün süren kongrede, dünyadaki süt bankası modelleri, anne sütünün kalite standardı ve güvenlik gibi konular ele alındı.

Otel Barcelo Eresin Topkapı’da gerçekleşen kongrenin ilk günü Farklı Kültürler ve Gelenekler; Aynı Süt Bankalar? adlı oturumunda ‘İnsan Sütü Mucizesi’ başlığı ele alındı. Bu oturumda Türkiye’den Sertaç Arslanoğlu, Uğur Dilmen, İtalya’dan Guido Moro, İsviçre’den  George Marx, İspanya’dan Juan Rodriguez ve İsveç’ten  Catharina Svanborg konuşma yaptılar. Konuşmacılar, anne sütündeki besin yapsına dikkat çekerek bunu ‘mucizevi’ bir olay olarak yorumladılar. Öte yandan erken doğan bebekler için de donör sütün faydalarına dikkat çektiler.

BATI’DAKİ SÜT BANKACILIĞINI ANLATTILAR

Kongrenin ikinci günü Uluslar arası İnsan Sütü Bankacılığı; Küreselleşen köyler ya da Ayrı Dünyalar adlı oturumunda ‘Geleneksel Süt Bankacılığı Modelleri’, ‘Yeni Model Süt Bankacılığı’, ‘Süt Bankacılığındaki Mevcut Güvenlik Konuları’, ‘Donör Sütünün Besin Kalitesi’ konuları işlendi. Frances Jones “Kuzey Amerika’daki Süt Bankacılığını”, Staffan Polberger “İsveç’teki Süt Bankacılığını”, Giuseppe De Nisi “İtalyan Süt Bankası Anketini”, Corinna Gebauer “Almanya’daki Süt Bankacılığını”,  Joao Aprigio “Süt Bankacılığında Amerikan Modelini” anlattı.

SÜT BANKALARINA AVRUPA FONU ÖNERİSİ

Süt bankalarında güvenlik meselesinin konuşulduğu oturumda İngiltere’den katılan Paul Ashford, süt bankalarının merkezi bir sistemle yönetilmesi gerektiğini ifade etti. Fransa’dan katılan Yves Boquien ise donör süt kalitesini artırmak için Avrupa Fon Ağı kurulması gerektiğini savundu. ABD’den katılan Kiersten İsrail Ballard da, ülkelerde uygulanan süt bankacılığındaki farklılıkların tespit edilip bir kurala bağlanmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Milli Gazete

PAYLAŞ