Sucuk, Salam ve cipsteki tehlike


Çocuklarınıza yedirdiğiniz cips gibi ürünlerde bir çok zararlı maddeler bulunuyor. Çocuklarımız ve neslimiz göz göre göre zehirleniyor…
GİMDES’İN GIDALARDA İZİN VERMEDİĞİ ÜÇ KATKI MADDESİ
Sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerinde; patates, mısır cipsi, hazır çorba, bulyon gibi ürünlerde kullanılan;
Sodyum Nitrit ve Nitrat, Monosodyum Glutamat (MSG) ve Karmin Katkı Maddeleri
Sodyum Nitrit ve Nitrat
Sodyum nitrit ve nitrat tüketimi ile ilgili pek çok yan etki bildirilmiştir. Bunlardan bazıları:
1- Kanda Methemoglobin Bulunması
Kanda nitrit olduğunda, hemoglobin (Hb) methemoglobin’e (metHb), dönüşür. Bu sayede oksijen taşıma kapasitesini kaybeder.
2- Vitamin A, B grubu vitaminlerin, iyot ve proteinlerin fizyolojik olarak aktivitesini düşürür.
ilaclar
3- Kanser Yapıcı Özelliği
Sodyum nitrit ve nitrat, aminoasitler (proteinler) ile reaksiyona girerek, kanser tetikleyici kimyasallar olan nitrosaminlere dönüşürler. Bu kanser türleri; mide, yemek borusu ve mesane kanseri vs.
ilaclar
Monosodyum Glutamat (MSG)
Monosodyum Glutamat, lezzet arttırıcı gıda katkı maddesi olarak et, çorba, soslar, konservelenmiş meyveler gibi işlenmiş gıdalarda yaygın olarak kullanılır. Pekçok zararlı etkisi vardır. Bazıları:
Pekçok çalışma, monosodyum glutamat’ın sistematik analizlerinde nörotoksik olduğunu göstermiştir. In the brain, glutamate serves as a neurotransmitter. Glutamat, beyinde nörotransmitter olarak hizmet etmektedir. Nörotransmitterler sinir uçlarında depolanır ve kaslar veya endokrin hücleri gibi sinir veya hedef hücreleri uyarır veya inhibe eder.
1-Yüksek seviyelerde kullanımı, kan-beyin bariyeri ile beyin korunmasız bölgelerdeki kronik sinir toksisitesinin ve sinir ucu iltihabının arttırılmasına neden olur.
2-MSG günlük kabul edilebilir dozlarda alınması karaciğer ve böbrek hasarlarına neden olmaktadır.
3-MSG endokrin hastalıkları ve beyin hasarına neden olmaktadır
4- Parkinson hastalığında merkezi bir rol oynamaktadır
5-Alzheimer, amyotrofik lateral skleroz ve Hungtington koresi gibi nörodejeneratif hastalıkların ağırlaştırıcı faktörü olarak görev almaktadır.
Kan Basıncı – Taurin eksikliğine neden olabilir- yüksek kan basıncına neden olabilmektedir. Baş ağrıları, Glutamat vazoaktiftir – kan damarlar çapında etkili olan – nedenlerinden birisi baş ağrısına neden olabilmektedir.
Bulantı, Baş dönmesi, hızlı ve düzensiz kalp atışı, aşırı terleme, deri kaşıntısı, uyuşukluk, letarji veya uykusuzluğa neden olmaktadır.
Karmine
Kırmızı rengi veren boya maddesi karmin, Cochineal veya Dactylopius cossus diye adlandırılan, Peru ağırlıklı olmak üzere, Güney Amerika’da bulunan bir böcekten elde edilmektedir. Peru bu boyanın ana tedarikçilerindendir. Özellikle gıda, ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılmaktadır.
Cochineal ya da Dactylopius coccus bir tür kabuklu böcektir. Kaktüslerin içyapılarında bulunan sıvıyı emerek beslenmektedir. Dış yüzeylerinde bulunan gizlenmiş malzemeden dolayı, tehlikeli olabilecek canlılara karşı bulundukları yere yerleşebilmektedirler. Karmin böceklerindeki kırmızı renk, salgılanan karminik asitten kaynaklanmaktadır. Karminik asidi, Cochineal böcekleri, çevrelerindeki diğer böcek ve karıncalara karşı koruma sağlamaktadırlar. 4 Mezhep imamları dâhil pek çok önemli İslam âlimi, böcekleri yemeyi caiz görmemiştir.
Kaynak: http://www.gimdes.org/gimdesin-gidalarda-izin-vermedigi-uc-katki-maddesi-5.html

PAYLAŞ