Kur'an-ı Kerim'de İncir ve incirin faydaları

Yüce Allah buyuruyor:
   İncire, zeytine, Sina Dağına ve şu emin belde (Mekke) ye andolsun ki, biz insanı gerçekten en güzel bir şekilde yarattık. (Tin – 1 – 2 – 3 – 4)
   Arap dilinde incire tin denir. Bu mübarek sûreye yemin vav’ı ile Vettîni diye başlandığı için Tin Sûresi denir. Yüce Allah bu sûrede, incire, zeytine, Sina Dağına ve emin (güvenli) beldeye (Mekke’ye) yemin ediyor ve insanı gerçekten en güzel bir şekilde yarattığını haber veriyor.
   İncir ile zeytin her açıdan çok yararlı gıda, Sina Dağı ile Mekke iki kutsal mekan ve insan da en güzel bir şekilde yaratılan akıllı, bilinçli bir varlık…
   Ebû Zer radıyallahü anhü diyor ki:
   Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)e bir tabak incir hediye edildi. Peygamberimiz ondan yedi ve ashabına “siz de yiyin” dedi. Sonra, “Eğer cennetten (dünyaya) bir meyve geldi demem gerekseydi, “incir” derdim. Çünkü cennetteki meyvelerin çekirdekleri yoktur. İncir yiyin, çünkü o bâsur ve ayak ağrılarına yararlıdır” buyurdu. (Tefsir-i Kebir)
   İncirde; meyve şekeri, organik asitler, sabit yağ ve bol miktarda A, B ve C vitaminleri vardır. İncirde bol miktarda A vitamini olduğundan, gece körlüğünü
giderir, böbreklerde taş oluşmasını önler, bedenin direncini artırır ve kansere yakalanma riskini azaltır. Kuru incir balgam söker, kalbe ferahlık verir, kulunç ağrılarını giderir ve koyu olan kanı sulandırarak, sulu olan kanı da hafifçe pıhtılaştırarak kandaki yoğunluk dengesini düzenler.
   Tabiata yumuşaklık verir. Çünkü bağırsakları çalıştırıp kabızlığı önler, zararlı mikropların, zararlı artıkların ve sindirilmeyip çürüyen gıdaların dışarı atılmasını sağlar. Karaciğerdeki, dalaktaki tıkanıklıkları açar, karaciğeri, dalağı temizler, mesane yolundaki kumları eritir, böbrekleri ve mesane yollarını temizler.
   On iki imamdan Mûsa Kazım’ın oğlu Ali Rıza (r.a.) diyor ki:
   İncir ağız kokusunu giderir, saçları gürleştirir, kalbe ferahlık verip sıkıntıları giderir, kulunç ağrılarına iyi gelir ve felç hastalığına yakalanma riskini önler.
   İncir, artıkları olmayan lezzetli bir meyve ve çok yararlı bir gıdadır. Sindirimi hafif ve pek çok hastalıkları önleyici doğal bir şifâ kaynağıdır. İncir ile zeytin ya da incir ile zeytinyağı birlikte alındığında, kuşkusuz çok daha yararlıdır. Çünkü Yüce Allah Kur’an’da onları birlikte anmış, birbirinden ayırmamıştır.
Ahmet Tomor Hocaefendi
www.ihvanlar.net

PAYLAŞ