Kırım'da medreselere Rus baskısı

Kırım'da medreselere Rus polisi baskınıKırım’daki medreselerde yapılan geniş çaplı aramalarda ‘radikalliği’ teşvik ettiği iddiasıyla Rusya’da yasaklanarak federal kara listeye alınmış olan yayınlar aranıyor.

Kırım  Haber Ajansı’nda yer alan habere göre ilk denetim 24 Haziran tarihinde Akmescit bölgesi Bulganak köyündeki medresede yapıldı. Sabah saat 6’da öğrenciler uyurken yaklaşık 30 silahlı kişi medreseye güç kullanarak girdi. Rus polisi ve federal güvenlik servisi medresede silah ve yasaklı kitaplar aradı ancak hiçbir şey tespit edilemedi.

Rusya Federasyonu Adalet Bakanlığının kara listesinde bulunan çoğu İslâm diniyle alakalı 2 binden fazla kitabı basan, dağıtan, evinde veya başka yerde bulunduran kişi ve kurumlara ağır cezalar veriliyor.

Rus yönetimi Kırım’daki 10 medreseye baskı yapmak için baskın ve teftişleri arttırıyor. Yapılan teftişlere Rusya Federal Güvenlik Servisi, Sağlık Bakanlığı, savcılık, itfaiye ve diğer yetkili organların mensupları katılıyor.

Akmescit’teki öğretim merkezinin hocası Yasin Yılmaz, “Geçen hafta kontrole geldiler, kitaplarımıza baktılar. Medresenin her yerine baktılar, kontrol ettiler. Neticede, 3 tane yasaklanmış olan İlmihal kitabı buldular. Biz ‘Kontrolümüzü yaptık, medresenin her yerini taradık, yasak olan kitapları kaldırdık ama bunlar gözden kaçmış’ diye söyledik. Onlar da bize medresenin her şeyi resmi olması gerektiğini söyledi. Aşçının dokümanları olacak, itfaiye, yangın enstrümanları olacak, medresenin müdürü kimse onun belgesi, diploması olacak gibi şeyleri söyledi ve bunları yaparsanız hiçbir şey olmayacak, yapmazsanız size problemler olacak diye söylediler. Biz de o günden sonra çalışmalara başladık, medresemizin müdürlüğüne diplomalı bir kardeşimizi bulduk, itfaiye ile alakalı alarm olsun, enstrümanlar olsun onları da alacağız inşallah, bu şekilde bir çözüm yoluna gittik” dedi.

Kırım Müftülüğü, öğretim yılı öncesi denetimlerin daha önce de yapıldığını bildirdi. Fakat şimdi denetimden ziyade baskınlar düzenleniyor. Kanunlara göre, denetim yapılmadan önce Kırım Müslümanların Dini İdaresine haber verilmesi gerekiyordu.

Kırım Müftü Yardımcısı Ayder İsmailov, “Devletin, eğitim müesseslerin öğretim yılına hazır olup olmadığına dair denetimlerin yapılmasına karşı değiliz. Fakat ilgili denetimlerin tarzına karşıyız. Onlar, baskın şeklinde, dini idarede bir yanlışlık, bir suç bulma şeklinde yapılıyor, maalesef. Tabii ki, bu iyi ve yapıcı bir tutum değil. Biz buna karşıyız. Kırım Müslümanların Dini İdaresinin medreseleri yirmi yıldan fazla bir süre Kırım Müslümanlarına hizmet veriyor ve hiçbir zaman devlet tarafından, kanuna uygun olmadığı veya diğer suç işlediği ile ilgili suçlamalar yapılmadı. Bunun için biz, bu tarzda bir davranışın neden yapıldığını anlıyoruz” dedi.

Rus hükümeti 2015 yılına kadar Kırım’da geçiş dönemi geçerli olduğundan dolayı yasaklı yayınları bulunduranlara idari ceza verilmeyeceğini bildirse de medrese yöneticilere 2 bin ila 5 bin ruble arasında ceza kesildi.

PAYLAŞ
Etiketler