Pazartesi ve Perşembe günlerinin önemi

   Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor:
   Allah ağaçları (bitkileri) pazartesi günü yarattı. (Müslim)
   Dünya gezegeni bir zamanlar kızgın gaz kütlesi halinde idi ve üzerinde sadece ateşten yaratılan cinler yaşıyordu. Allah (Celle Celalühü) ezelî takdirinin gereği bitki, hayvan ve insan türü varlıkları yaratmayı dileyince, yer kabuğunu canlı varlıkların yaşam koşullarına göre düzenledi ve bir pazartesi günü ilk önce ağaçları (basit bitki türlerini) yaratarak yeryüzünde canlı varlıklar dönemini başlattı.
Ebû Katâde radıyallahu anhü diyor ki:

   Resûlullah sallâllahü aleyhi ve sellem’e pazartesi günü oruç tutmanın önemi sorulunca, şöyle buyurdu:

 “O gün benim doğduğum, Peygamber olduğum (ya da vahiy geldiği) gündür”. (Müslim)
   Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Rebîulevvel ayının 12 inci Pazartesi günü ana karnından dünyaya teşrif buyurdu. Kırk yaşına gelince yine Rebîulevvel ayının 12 inci Pazartesi günü Nûr Dağında Hz. Cebrâil gelip ilk vahyi “Oku ya Muhammed!” diyerek getirdi ve Allah (Celle Celalühü) tarafından peygamberlik görevine atandığını bildirdi.
   Hicretin 11 inci yılı Rebîulevvel ayının 12 inci Pazartesi günü Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hasta yatağında yatıyordu. Bu defa ölüm meleği Hz. Azrâil geldi ve “Eğer izin verirsen ruhunu alıp seni sevgili Rabbine kavuşturacağım. Eğer izin vermezsen sadece ziyaret edip gideceğim” dedi. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Gel Azrâil gel, görevini yap ve beni sevgili Rabbime kavuştur” deyince, Hz. Azrâil hayatının en güç görevini yaptı ve son peygamber Hz. Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) in mübârek ve kutsal ruhunu alıp Mele-i a’lâ’ya götürdü ve sevgili Rabbine kavuşturdu.

 Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor: Ameller (ibâdetler) pazartesi ve perşembe günleri (Allah’a) arz olunur. Ben, oruçlu iken amellerimin (Allah’a) arz olunmasını isterim. (Tirmizî)
    Ka’b İbni Mâlik radıyallahu anhü diyor ki:
   Peygamber (imiz) sallâllahu aleyhi ve sellem Tebuk Harbine perşembe günü çıktı. Gerçekte perşembe günleri yolculuğa çıkmayı severdi. (Buhârî-Müslim)

   Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor:
   Pazartesi ve perşembe günleri cennetin kapıları açılır. Din kardeşi ile aralarında düşmanlık, dargınlık bulunan kişi hâriç, Allah’a ortak koşmayan her kulun günahları bağışlanır. (Meleklere) denir ki: Siz şu iki kişiyi barışıncaya kadar erteleyin, siz şu iki kişiyi barışıncaya kadar erteleyin! (Müslim-Ebû Dâvûd)
   Çağımızda elektronların atomun çekirdeği etrafındaki dönüşünü, dünyanın, ayın, güneşin, yıldızların ve galaksilerin belirli bir merkezin etrafındaki dönüşünü izliyoruz. Ancak bu evrensel olayın perde arkasını ve mânevî yönünü bilemediğimiz için,

   Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) in saygı gösterdiği ve ibâdetlerle değerlendirdiği günlere, aylara ve kutsal gecelere bizler de saygı gösterelim, ibâdetlerle değerlendirelim ve ölüm gelmeden önce âhiret âlemine yatırım yapalım!..

www.ihvanlar.net – Ahmet Tomor Hocaefendi

PAYLAŞ