Kürt kardeşlerimiz provokasyona alet oluyor


Siirt’te IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteride yaralanan bir kişi öldü.
Siirt’in çeşitli mahallelerinde IŞİD’in saldırıları bahane edilerek düzenlenen izinsiz gösteriler devam ediyor.
Doğan Mahallesi’ndeki olaylar sırasında göstericilerin yaralı bir şekilde Halk Eğitim Merkezi önüne getirerek 112 Acil Servis ekiplerine teslim ettikleri Davut Nas (19) kaldırıldığı Siirt Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
Ölü sayısı 19’a yükseldi
Diyarbakır’da yaşanan olaylarda yaralanan 2 kişinin tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesi sonucu ölü sayısı 10’a yükseldi.
Olaylarda şimdiye kadar Diyarbakır’da 10, Siirt’te 3, Mardin’de 3, Batman, Muş ve Van’da da birer olmak üzere toplam 19 kişi yaşamını yitirdi.
Diyarbakır’da IŞİD bahanesiyle yaşanan olaylarda hayatını kaybeden 8 kişinin isimlerinin Mahsum Çoban, Hasan Gökgöz, Hüseyin Dakak, Turan Yavaş, Süleyman Kale, Yusuf Tokur, Mahmut Enez ve Riyad Güneş olduğu bildirildi.
Yaşamını yitiren diğer 2 kişinin kimlik tespit çalışmaları sürüyor. Otopsi işlemi tamamlanan cenazeler ise toprağa verilmek üzere ailelerine teslim edilme başlandı.
Ölenlerden 4’ünün Bağlar ilçesindeki olaylarda Şeyh Şamil Mahallesi’nde faaliyet yürüten Köy-Der’e yönelik saldırıda yaşamını yitirdiği öğrenildi.
Göstericilerin olaylar esnasında Hüda Par İl Başkanlığının yanı sıra Cami-Der ile Yusufi-Der’e de saldırıda bulundukları bildirildi.
Ağrı 
Öte yandan Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde terör örgütü IŞİD’e tepki bahanesiyle, Türk bayrağını indirerek yakan şahıslardan biri yakalandı.
Alınan bilgiye göre, Doğubayazıt Çok Programlı Lisesi bahçesine giren ve Türk bayrağını indirerek, yakan şahısların kimlikleri belirlendi.
İnceleme yapan polis ekipleri, S.Ç’yi evinde gözaltına aldı. Olaylara karıştığı belirlenen B.Y’nin de yakalanması için çalışma başlatıldı.
Tunceli 
Terör örgütü IŞİD’in Kobani’ye saldırmasını protesto eden grupların izinsiz gösterileri nedeniyle Tunceli’de eğitime bugün ve yarın ara verildi.
Tunceli Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, “Son dönemde ülkemizde ve ilimizde yaşanan toplumsal olaylar ve sendikaların iş bırakma eylemleri, okullarımızda eğitim-öğretimin sağlıklı şekilde yapılmasını engellemektedir. Yaşanan bu olaylar nedeniyle öğrencilerimizin, ailelerinin bilgileri dışında bu türden toplumsal olaylara ve kamu düzenini bozmaya yönelik girişimlere alet edilmemesi için Tunceli merkezde bulunan tüm resmi ve özel okullar iki gün süreyle tatil edilmiştir” ifadesine yer verildi.
Kars
Kars’ta, Kobani’de yaşanan olayları protesto etmek amacıyla toplanarak AK Parti Kars İl Başkanlığı’na yürümek isteyen gruba izin verilmedi.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kars İl Başkanlığı önünde toplanan grup, sloganlar atarak Faik Bey Caddesi üzerindeki aslan heykeli önüne kadar yürüdü.
Burada önlem alan polis ekipleri, AK Parti Kars İl Başkanlığı’na yürümek isteyen grup üyelerine izin vermedi. Grup, açıklama sonrası olaysız dağıldı.
Van
Van Valiliği, terör örgütü IŞİD’in Kobani’ye saldırmasını protesto eden grupların dün kentte verdiği zararla ilgili açıklama yaptı.
Açıklamada, dün kent merkezi ile Erciş, Muradiye, Özalp ve Başkale ilçelerinde bazı grupların kanunsuzgösteri ve vandalist eylemler yaptığı, eylemlerin ardından göstericilerin zarar verdiği kamu kurumları ve iş yerlerinde hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.
Açıklamada, Van Merkezde ‘Bediüzzaman Kur’an Kursu’ inşaatını yakmak isteyen göstericilere karşı mukavemet gösteren bir vatandaşın çıkan arbedede silahla vurularak hayatını kaybettiği vurgulanarak, “Aynı olaylarda göstericiler tarafından atılan taş, şişe ve benzeri cisimlerin isabet etmesi sonucu 31 güvenlik görevlisi ile 3 vatandaş çeşitli yerlerinden yaralanmıştır” bilgisi paylaşıldı.
İl genelindeki eylemlerde 118 iş yeri, 17 kamu binası, 7 banka, 5 siyasi parti binası, 35 özel ve 19 resmi araç, 7 MOBESE sisteminde hasarlar oluştuğu bildirilen açıklamada, çok sayıda trafik lambası, elektrik direği ve reklam panosunun tahrip edildiği kaydedildi.
Olayların daha fazla büyümemesi için Erciş ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği kaydedilen açıklamada, askeri birliklere ise Van merkez ve Erciş ilçesinde sorumluluklar verildiği belirtildi.
Mersin 
Tarsus ilçesinde terör örgütü IŞİD’e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında yakılarak zarar verilen bir okul tatil edildi.
Gece meydan gelen olaylar sırasında molotofkokteyli atılan Tarsus Fen Lisesi’nin bahçesindeki bekçi kulübesi, yemekhanesi, memur odaları ve koridoru yanarken, camları da kırıldı. Meydana gelen olaylar nedeniyle okul tatil edildi.
Bitlis 
Tatvan, Ahlat, Güroymak ilçelerinde terör örgütü IŞİD’in Kobani’ye saldırmasını protesto eden grupların izinsiz gösterilerinde, okullar, kamu binaları ve iş yerleri zarar gördü.
Ahlat ilçesinde HDP İlçe Örgütü öncülüğünde çarşı merkezinde bir araya gelen grup, basın açıklamasının ardından olay çıkardı.
Polise taş ve molotofkokteyli ile saldıran gruba polis, tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti.
Ara sokaklara dağılan grup, market, banka ATM’si ve Selçuklu İlköğretim Okuluna taşla saldırdı. Göstericiler, okul önündeki Atatürk büstüne zarar verdi. Saldırıda okulun camları kırıldı. Gerginliğin devam ettiği ilçede, eğitime bir gün ara verildi.
Tatvan ilçesinde ise gece saatlerinde düzenlenen izinsiz gösteri nedeniyle, bazı banka ATM’lerine, iki okula ve bazı işyerlerine zarar verildi.
Belediye ekipleri sabahın erken saatlerinde cadde ve sokaklarda temizlik ve onarım çalışması başlatırken, kaymakamlık ve emniyet ekipleri zarar tespit çalışması başlattı.
Adilcevaz ilçesinde de çarşı merkezinde bir araya gelen HDP’liler yaptıkları basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.
Güroymak ilçesinde de gece düzenlenen izinsiz gösteride öğretmenevinin camları kırıldı ve bazı banka ATM’leri zarar gördü.
Eğitim-Sen
Eğitim-Sen Elazığ Şubesi üyeleri, terör örgütü IŞİD’e tepki göstermek için oturma eylemi ve basın açıklaması yaptı.
Hozat Garajı önünde toplanan sloganlar atarak Postane Meydanına kadar yürüdü. Burada Eğitim-Sen Şube Başkanı Fuat Koç’un açıklama yapmasının ardından bir süre oturma eylemi yapan grup, atılan sloganların ardından dağıldı.
Eğitime ara verildi
Diyarbakır valiliğinden yapılan açıklamada, alınan karar gereğince kent genelindeki tüm eğitim kurumlarının 13 Ekim pazartesi gününe kadar tatil edildiği bildirildi.
Diyarbakır’da sokağa çıkma yasağı nedeniyle Spor Toto 2. Lig Kırmızı Grup’ta yer alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor ile Birlik Nakliyat Düzyurtspor arasında oynanması gereken maç ileri bir tarihe alındı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor Futbol Şube Sorumlusu Yılmaz Demir, bugün sahalarında yapmaları gereken Birlik Nakliyat Düzyurtspor maçının Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından ertelendiğini söyledi.
Yılmaz, “Diyarbakır’da yaşanan olaylar ve Valiliğin sokağa çıkma kararı nedeniyle bugün Birlik Nakliyat Düzyurtspor ile yapmamız gereken maç ileri bir tarihe ertelendi. Maç, TFF tarafından daha sonra belirlenecek bir tarihte Diyarbakır’da oynanacaktır” dedi.
Mardin 
Mardin’de Derik ilçesinde  “ikinci bir emre kadar” sokağa çıkma yasağı devam ederken, Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı, Dargeçit ve Savur ilçelerinde sokağa çıkma yasağı sona erdi.
Mardin Valiliğinden yapılan açıklamada, 6 Ekim’de il genelinde Kobani’ye destek adı altında yapılan sokak olayları esnasında Derik ilçesinde Üçyol mevkisinde yolu kapatmaya çalışan göstericiler ile aracıyla yoldan geçen bir vatandaş arasında yaşanan gerginlikte 1 kişinin yaşamını yitirdiği, Dargeçit ilçe merkezinde bir iş yeri sahibi ile göstericiler arasında yaşanan gerginlikte ise 2 göstericinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Mardin’de dışarıdan gelen takviye kuvvetlerle olaylara müdahale edilmeye devam edildiği belirtilen açıklamada, dün saat 17.00 itibarıyla 6 ilçede ilan edilen sokağa çıkma yasağının Derik ilçesi hariç bugün öğle saati itibarıyla kaldırıldığı kaydedildi.
Mardin Artuklu Üniversitesi, 13 Ekim’e kadar eğitim öğretime ara verildiğini belirtti.
Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş de ilçede 2 göstericinin gözaltına alındığını söyledi.
İlçede Kobani’ye destek adı altına başlayan eylemlerin birçok cadde ve sokakta yağmalamaya dönüştüğünü aktaran Ermiş, 10’un üzerinde market, beyaz eşya ve iş yerinin tamamen yağmalanarak yakıldığını kaydetti.
Ermiş, “Halkımıza sağduyu çağrısı yapıyorum. 10’un üzerinde iş yerinin kepenkleri kırıldı. İş yerleri önce yağmalandı, daha sonra yakıldı” dedi.
İlçede, terör örgütü IŞİD’in Suriye’nin Kobani (Ayn el Arap) kentine yaptığı saldırıları protesto için izinsizgösteri düzenleyen gruplara polis müdahale etti.
Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Federasyonu Başkanı Orhan Kandemir ise 2 gündür devam eden olayların en fazla bölge halkına zarar verdiğini bildirdi.
Bu tür eylemleri kınadıklarını ve son bulmaları için herkesin sağduyulu davranması gerektiğini anlatan Kandemir, şöyle devam etti:
“Kürt esnafı zarar görmüştür. HDP’den daha sağduyulu açıklama ve çağrıların yapılmasını  bekliyoruz. Şehir merkezlerindeki bu provokatif eylemlerine son vermeleri lazım. Bu çözüm sürecini baltalamaktır. Bu tür eylemleri şiddetle kınıyoruz, eylemlere son vermelerini istiyoruz.”
İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi’nden yapılan açıklamada ise il genelindeki eylemlerde Kerem Karaaslan, Sinan Toprak ve Bilal Gezer’in yaşamını yitirdiği, 2’si ağır 7 kişinin de yaralandığı kaydedildi.
Nusaybin ilçesinde de 3 gündür kapalı olan Nusaybin Cizre karayolu trafiğe açıldı. Yolun açılmasıyla çok sayıda araç, polis kontrolünde geçişe başladı.
Nusaybin Kaymakamlığı tarafından yapılan açıklamada da sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerinden dışarı çıkanların gözaltına alınacağı bildirildi.
Siirt
Siirt’te sokağa çıkma yasağının ardından şehrin önemli noktalarda asker görev almaya başladı.
IŞİD bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerin sona ermesi için aralarında Memur-Sen, Tüm Eğitim-Sen, Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri, HDP ve DBP il başkanlarının bulunduğu heyet, Vali Mustafa Tutulmaz ve Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan ile görüştü.
İl Emniyet Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, il merkezinde 2 gündür devam eden olaylarda polise taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle saldıran, kamu ve özel binalara zarar verdikleri tespit edilen 23 kişi gözaltına alındı.
Cumhuriyet Meydanı’nda da polislere av tüfekleriyle açılan ateş sonucu 2’si özel harekatçı olmak üzere 3 polis yaralandı.
Yaralanan polislerin hayati tehlikesi bulunmadığı öğrenildi.
İzinsiz gösteriler sırasında yakılan kamu binalarında temizlik çalışması başlatıldı. Kendi imkanlarıyla binadaki enkazları dışarı çıkaran ve temizlik yapan memurlara vatandaşlar da yardım ediyor.
Kurtalan ilçesinde ise belediye binasında jandarma ekipleri güvenlik önlemleri aldı.
Batman
Batman’da uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle polis vatandaşları evlerinden çıkmamaları yönünde Kürtçe anonslarla uyardı.
Yasağa rağmen dışarıda bulunanlar gözaltına alındı. Kentte açık olan fırınların önünde ekmek almaya çalışan vatandaşlar kuyruk oluşturdu.
Bingöl
Bingöl’ün Genç Kaymakamlığınca ilçeye bağlı Yeniyazı grup köy yolu yapım çalışmasında kullanılmak üzere özel bir şirketten kiralanan kepçe, kimliği belirsiz kişi veya kişilerce yakılarak kullanılamaz hale getirildi.
Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

PAYLAŞ
Etiketler