Sarımsak faydaları ve hikmetleri

Yüce Allah buyuruyor:
   İbrahim ve İsmail’e: Tavaf edenler, ibâdete çekilenler, rukû ve secde edenler için Beytim’i (Kâbe’yi) temiz tutun diye emretmiştik. (Bakara, 125)
   Allah (Celle Celalühu) izâfet-i teşrîfiyye ile (adı ile şereflendirerek) Beytim (evim) dediği Kâbe’yi, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail gibi insanların en seçkini iki Peygambere yaptırdı ve sonra onlara: Beytim’i her çeşit pis şeylerden ve pis kokulardan temiz tutun buyurdu.
Ya diğer mescidler!
Yüce Allah buyuruyor:
   Ey Âdemoğulları! Mescide her gidişinizde temiz (güzel) elbiselerinizi giyiniz. (A’râf, 31)
   İçinde namaz kılmak ve Kur’an okumak gibi sadece ibâdet amacı ile yapılan her mescide izâfet-i teşrîfiyye ile “Beytullah” denildiğinden, nerede olursak olalım ve hangi mescide gidersek gidelim Allah (Celle Celaluhu): “Mescide her gidişinizde temiz (güzel) elbiselerinizi giyiniz” buyurduğundan,
   Başta Mescid-i Haram olmak üzere bütün mescidleri temiz tutalım. Kirli elbiselerle, ter kokan çoraplarla ve cemaati rahatsız eden soğan ve sarımsak gibi şeyleri yiyerek mescidlere gitmeyelim.
   Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor:
   Kim şu bitkiden (sarımsaktan) yemişse, mescidimize yaklaşmasın. (Buhârî-Müslim)
   Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
Sarımsak ya da soğan yiyen kimse, bizden ve mescidimizden ayrılsın(Buhârî-Müslim-Nesâî-Tirmizî-Ebû Dâvûd)
   Sarımsak ve soğan kokusuna karşı aşırı duyarlı olanları camiden, cemaatten soğutmamak ve namazlarını huzurla kılmalarına engel olmamak için, sarımsak ve soğan yiyen kimselerin mescidlere, dînî toplantılara ve sohbetlere gitmeleri mekruhtur. Çünkü Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Sarımsak ya da soğan yiyen kimse, bizden ve mescidimizden ayrılsın” namazını
evinde kılsın buyuruyor.
   Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor:
   Kim soğan, sarımsak ve pırasa (yı çiğ) yerse, mescidimize yaklaşmasın. Çünkü Âdemoğlunun (insanın) rahatsız olduğu şeyden melekler de rahatsız olur. (Müslim)
   Soğan, sarımsak ve pırasa gibi şeyleri çiğ olarak yiyenler ve bunların
kokusu geçmeden mescide gidenler, Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) in “mescidimize yaklaşmasın” emrine uymadıkları için mekruh işlemiş, insanları rahatsız ettikleri için kul hakkına girmiş ve melekleri de incitmiş olurlar.
   Ömer radıyallahu anhü bir gün cuma hutbesinde şöyle dedi:
   (Hamdele ve besmeleden) sonra ey insanlar! Siz, kokusu hoş olmadığını bildiğim şu iki bitkiyi (soğanı, sarımsağı) yiyorsunuz. Ben gerçekten Resûlallahı (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), mescidde bir kimsede bunların kokusunu duyduğu zaman emredip o kişiyi Bâki kabristanına kadar çıkardığını gördüm. Bununla birlikte kim bunları yiyecekse, pişirerek kokusunu gidersin. (Müslim-İbni Mâce-Ebû Dâvûd)

Sarımsak yemek günah mı?

Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor:
   Siz sarımsak yiyin, eğer meleklerle sohbet etmeseydim ben de yerdim. (Ebû Nuaym)
   Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sarımsak yemeyi yasaklamıyor, aksine “Siz sarımsak yiyin, eğer meleklerle sohbet etmeseydim ben de yerdim” buyurarak, sarımsak yemeyi tavsiye bile ediyor.
   Ancak sarımsak, soğan yiyenlerin mescidlere gitmelerini ise cemaati rahatsız etmemeleri için yasaklıyor.
Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor:
   Sarımsak yiyin ve onunla tedavi de olun; çünkü onda yetmiş derde
şifa vardır. Eğer melekler bana gelmeseydi, ben de yerdim. (Beyhakî)

SARIMSAĞIN FAYDALARI

   Sarımsağın birleşiminde şekerler, A, B1, B2, C vitaminleri, kükürtlü uçucu yağ, karbonhidratlar, garlisin (antibiyotik madde), allisin (antiseptik madde) ve bol miktarda allil sülfür vardır. İşte sarımsağın tadı ve hoş olmayan ağır kokusu bu allil sülfürden kaynaklanır.
   Sarımsak hem gıda hem de deva (şifa) olduğundan, Peygamberimiz
(Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Sarımsak yiyin ve onunla tedavi olun” buyuruyor. Ayrıca “Onda (sarımsakta) yetmiş derde şifa vardır” buyuruyor. Hadîs-i şerifteki yetmiş adedi kesretten (çokluktan) kinâye değil hakikattır yani gerçektir.
   Antibiyotiklerin virüslere bağlı enfeksiyon hastalıklarına karşı yararlı olmadığı,
aksine bazı zararlı bakterilerin ve mantarların çoğalmasına neden oldukları, yine bazı antibiyotiklerin de vücudumuzda vitamin sağlayan yararlı bakterileri yok ettiği kesinlik kazanmıştır.
   Bu nedenle zararlı bakterileri ve mantarları çoğaltmayan ve vücudumuzda vitamin sağlayan faydalı bakterileri yok etmeyen sarımsak, eski çağlardan beri her çeşit salgın hastalıklara karşı kullanılan ve hiçbir yan etkisi olmayan en güvenli doğal antibiyotiktir.
   Sarımsak tansiyon düşürür, kanı temizler, idrarı arttırır, mikropları öldürür, akciğeri, karaciğeri, kalbi güçlendirir, iltihapları kurutur, zararlı bakterilerin üremesini engeller ve öldürür.
   Erken yaşlanmayı önler, krampları yok eder, âdet kanamasını uyarır ve
doğumlarda plasentanın (eşin) kolay atılmasını sağlar. Kanı sulandırır, iştahı açar, salgı bezlerinin çalışmasını düzenler ve hastalıklara karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
   Bronşit, astım, siyatik, varis, romatizma ve zehirlenme gibi her çeşit
hastalıklara karşı da yararlı olan ve antibiyotiklerin etkili olamadığı virüsler dahil, her çeşit zararlı bakterileri ve mikropları öldüren sarımsak, kansere karşı da en etkili bir koruyucudur.
Ancak!
   Allah’ın (c.c.) sarımsağı kavun, karpuz gibi büyük çapta değil de, küçük çapta ve ayrıca diş diş küçücük bölümler şeklinde yaratmasının hiç kuşkusuz çok hikmetleri vardır. İşte bu hikmetlerden biri de sarımsağı kavun, karpuz gibi bol bol ve doyasıya değil, diş diş, sayarak ve yeteri kadar yememiz içindir. Aksi halde fayda yerine zararlı olur.
   İnsanlar eski çağlardan beri sarımsağın kokusundan şikâyetçi oldukları
ve bilim adamları da buna henüz bir çare bulamadığına göre mescidlere, özel toplantılara ve insanların yoğun olduğu yerlere giderken sarımsak yememeğe özen gösterelim ve kul hakkından kaçınalım.
www.ihvanlar.net – Ahmet Tomor Hocaefendi

PAYLAŞ