Sohbet eden hanımların en büyük hatası

   İslam, bizlere Emri bil maruf, nehyi anil-münker gibi bazı sorumluluklar yüklüyor.
   “Onlar, Allah’a ve ahiret gününe inanırlar. İyiliği emrederler. Kötülükten men ederler, hayır işlerinde birbirleriyle yarışırlar. İşte onlar salihlerdendir.” (Al-i İmran 114)
   Sorumluluk şuuruyla hareket etmeye çalışan bazı insanlar ifrat ve tefrit yoluna kaçtığı zaman işler biraz karışabiliyor.
ÖZEL EĞİTİM ALMAK GEREKİR
   Bildiğiniz gibi derneklerde ve daha çok evlerde bayan hocalar, bayanlara İslam dinini ve dini hükümleri anlatabilmek, kalplerde oluşan gafleti bu vesileyle bir nebze olsun atabilmek amacıyla sohbet veriyorlar.
   Katılımın yerine göre az veya çok olduğu bu sohbetlerde yer yer bazı tatsız durumlar yaşanabiliyor.
   Bu tatsızlığın yaşanmasının ana sebeplerinden bir tanesi “siyaset ilmini” bilmemekten ileri geliyor.
   Siyaset derken parlamentodaki politikayı kasdetmediğimizi biliyorsunuz. Siyaset, yerine ve zamanına göre davranış ve hitabet şeklini belirleme sanatıdır.
   İşte bütün mesele buradan; siyaseti bilmemekten, bu konuda eğitim almamaktan kaynaklanıyor.
ÇENESİ KUVVETLİ OLAN SOHBET EDİYOR
   Medresede yetişmiş ve daha sonra ev bark sahibi olmuş bayanlar mahallesinde, beldesinde veya kendi evinde, çevreden gelen hanımlara sohbet ediyor. Bu hassasiyet yukarıda bahsettiğimiz gibi ayetlerin yüklediği sorumluluk duygusundan kaynaklanıyor. Yani eğitim alan hanım kardeşimiz evinde, çevresinde emr-i bil maruf yaparak kadınları aydınlatmak, eksiklerini tamamlamak istiyor.
   Peki, onun eksiğini kim tamamlayacak?
   Sohbet etmek için kuvvetli bir çene ile öz güven yeterli olur çoğu zaman. İnsanlara hitap etme şekli, tavrı, yer ve zaman göre konu belirleme, katılımcıların hal ve hareketlerine göre tavır takınma gibi mevzularda ise hiçbir eğitim alınmamıştır.
   Bunun neticesinde birçok sıkıntılar ortaya çıkmaktadır.
   Mesela başı açık olarak samimi bir şekilde sohbeti dinlemeye gelmiş bir bayanı dışlayıcı ifadeler kullanmak, küçük gören, tahkir edici “kalıp” cümleler kurmak veya îmâlarda bulunmak çok yanlıştır.
   Çünkü asıl istifade etmesi gereken, asıl sohbete çekilmesi gereken kişi aslında o dur.
   Dolayısıyla yapılan yanlışlar, düşülen hatalar ve “hamlıklar” o kişiyi cemaatten hatta dinden soğutmaya sebebiyet verebilir. Bir insanın ayağının kaymasına sebep olmak kadar da ağır bir vebal yoktur.
   Bu sebeple sohbet verecek hanımlar kendilerini iyi geliştirmeli, mümkünse bu konuda (birebir iletişim, hitabet ve etkileşim) dersleri almalıdır. Eğer bu işin ehli değilse sohbet etmemesi etmesinden daha iyidir.
   Kadın açıktır ama dinini öğrenmek istiyordur, feyizlenmek istiyordur. O sohbete devam etmekle eksiklerini tamamlar ve bir gün tesettürde seni de geçebilir. Kadın vardır belki senin gibi iyi kapanmıyor olabilir ama sevgisi, muhabbeti vardır. Bir gün o da en güzel şekliyle örtünecektir. Bunu bilmezsiniz. Bilemediğiniz için hepsinin gönlünü hoş tutarak ağırlamalı, baş tacı etmelisiniz.
   Maalesef böyle yanlışlıkların olduğunu biliyoruz. İyi niyetle istifade etmek için gittiği sohbetten dışlandığı için dine düşman olarak dönenleri görüyoruz. Zaten imanı zayıf olan kişi cahillikler yüzünden o imanını da terkedebiliyor.
   Çok dikkat etmek gerekiyor, hem de çok…
www.ihvanlar.net

PAYLAŞ
Etiketler