Camide çocuklar için oyun alanı yapmak

oyunparkBildiğiniz gibi çocukları camiye çekmek için camilere oyun alanı gibi şeyler yapılmak isteniyor ve bu tepkilere sebep oluyor.
Konunun 2 maddesi var
-Çocukları camiye çekmek
-Huşu içinde namaz kılmak
KA’BENİN ŞUBESİ, ALLAH’IN EVİ
Camiler bir mabettir, ibadethanedir. Camiler Ka’be’nin şubesidir, Allah’ın evidir.
   Ka’be’nin nasıl kendine has bir ağırlığı, vakarı var ise, camilerin de vardır ve olmalıdır da.
   Mescid-i Haram’ın içine, Ka’be’nin yanına çocuk parkı yapıp çocukları oynatmak nasıl abes olacaksa, hoş karşılanmayacaksa camilerin içinde de oyun alanı olmamalı, hoş karşılanmamalı. Bu durum caminin yapısına aykırıdır. Evet, Peygamberimizin mescitte bir çok uygulaması olmuştur ama namaz esnasında değil, muayyen vakitlerde olmuştur.
   Namaz vaktinde cemaatin bile vakarlı olması gerekir ki bu sebeple koşarak cemaate gelmek de kerih görülmüştür.
   Dolayısıyla camide özellikle namaz esnasında huşuyu bulabileceğimiz bir ortamın sağlanması elzemdir.
ÇOCUĞU NAMAZA GETİR, OYUNA DEĞİL
   Peygamberimiz 7 yaşına gelmiş bir çocuğun artık namaza alışması gerektiğini vurgulamıştır. Zaten 4 yaşından sonra çocuklar eğitime açıktır ve güzel tekinler ile bazı şeyler anlatılabilmektedir.
   Çocukları camiye getirirken “bak orada oyun oynayacaksın” gibi değil, “yavrucuğum, müezzin bizi Allah’ın evine davet etti, şimdi camide namaz kılacağız. Namaz kılanları Allah seviyor, camide kılanları daha çok seviyor. Namaz kılanlara cennette ne isterlerse verilecek” gibi tatlı ifadelerle teşvik edip, yanımızda bizi taklit etmesini sağlamalıyız. Onlara cami adabını hem örnek olarak hem de tatlı tatlı anlatmalıyız.
   Bu gün çocuklar her şeyden anlıyorlar. Yeter ki güzel bir lisan ile anlatalım.
ÇOCUK PARKINI AVLUYA YAP
   Çocuk caminin içinde de olsa, başka bir yerde de olsa oyun oynarken kendinden geçer, Cami, AVM hiç farketmez. Oyun oynadığı yeri benimseyecek diye bir kaide de yok. Dolayısıyla caminin ruhunu daraltmaya gerek yok.
   Yapılacaksa park caminin avlusuna yapılır. Çocuklar oyun oynar, ezanı duyar camiye koşar.
BABA ÖRNEK OLSUN YETER
   Cami alışkınlığı için babanın örnek olması çocuk için yeterlidir. Namazlarını camide kılmak için son derece titiz davranan babanın bu tavrı çocuğu da otomatik olarak camiye çekecektir. Namazı camide kılmak ailede yerleştiği zaman da camide kılmamak yadırganacaktır.
   Dolayısıyla kaş yapalım derken göz çıkartılmasın. Camilerin huşuyu bulduğumuz yer olan vakarlı mabedler olarak kalması sağlansın.
GENÇLER LAUBALİ
   Günümüz gençlerine ise ses çıkartıyorlar diye bağırılmamalı, itilip kakılmamalı, hakaret edilmemeli.
   Yapılacak şey namaz çıkışında o gençlerin koluna girip bir dondurma ısmarlamak ve onlara cami adabından bahsetmek olacaktır.
   Böylelikle bu gençler kazanılmış olur…
   Hasılı kelam camilerin vakarı korunmalı, bununla birlikte camiye namaza gelen çocuklar ses yapıyorsa tahammül edilmeli ve en güzel şekilde muamele edilmeli.
Çocuklara bağıran yaşlı amcalar da adabınca uyarılıp ikaz edilmeli…
www.ihvanlar.net

PAYLAŞ
Etiketler