PATRİKHANE’DEN RUHBAN OKULU İTİRAFI

   Patrikhane’den çok önemli bir itiraf geldi. Bu güne kadar üstüne çok düştükleri diyalog toplantıları işe yaradı. Yapılan lobi faaliyetleri, kulisler etkisini gösterdi. Hatırlayın, patrikhaneyi ziyaret etmeyen devlet yetkilisi neredeyse kalmadı. Ve bütün ortam (özellikle zihinler) “Ruhban okulunun açılması” için hazırlandı. İşte o itiraflar:

Devlet çevrelerinin zihniyeti değişti
   Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in Fener Rum Patriği Bartholomeos’u ziyaretinin çok önemli olduğunu dile getiren Lambriniadis, bundan çok mutlu olduklarını, ziyaretin, hem kamuoyunun hem devlet çevrelerinin, bu okulun açılması için zihniyetinin değiştiğinin bir göstergesi olarak da önem taşıdığını söyledi.

   Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, Haybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için her şeyin hazır olduğunu ifade ederek, ”Bize verilen belli bir vaat yok, belli bir tarih yok. Ancak havayı koklayarak, artık vaktin geldiğine inanıyoruz. Çünkü, kamuoyu, basın, devlet ve hatta muhalefet de hazır. Her şey ve herkes hazır. Onun için umutluyuz, heyecanlıyız, bekliyoruz” dedi. Heybeliada Ruhban Okulu’nda açıklamalarda bulunan Lambriniadis, ‘Ruhban Okulu’nun açılması” tartışmalarını değerlendirdi. Metropolit ayrıca, 1821’de Patrik Gregorius’un Mora İsyanı ile ilgili suçlu bulunarak idam edilmesinden bu yana Patrikhane yönetimince kapalı tutulan ve ”Kin Kapısı” olarak bilinen kapıya ilişkin soruları yanıtladı.

   Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in Fener Rum Patriği Bartholomeos’u ziyaretinin çok önemli olduğunu dile getiren Lambriniadis, bundan çok mutlu olduklarını, ziyaretin, hem kamuoyunun hem devlet çevrelerinin, bu okulun açılması için zihniyetinin değiştiğinin bir göstergesi olarak da önem taşıdığını söyledi.  ABD’nin, 2011 Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu’nda da ”Heybeliada Ruhban Okulu” konusunun önemli bir sorun olarak geçtiğini vurgulayan Lambriniadis, ”Bu, hepimizi düşündürmeli” dedi.

Milli Gazete

PAYLAŞ
Etiketler