Pijama ile namaz kılınabilir mi?

Setr-i avrete riayet etmek ve temiz olmak şartı ile ev kıyafeti olan pijama ve sabahlıkla namaz kılmak caizdir.

Ancak ev içinde giyilen ve büyüklerin karşısına çıkılamayan, ev dışında giyilmesi adaba uygun bir kıyafet sayılmadığından pijama, sabahlık v.b. şeyler ile namaz, mümkünse kılınmamalıdır. Çünkü başka elbisesi varken, bir kimsenin sadece evinde giydiği, büyüklerin karşısına çıkarken giymediği bir elbise ile namaz kılması tenzihen mekruhtur.1

Pijama üzerine cübbe giyilmesi de bu açıdan değerlendirilmelidir. Yani sadece pijama ile kılmaya göre daha iyidir.

Unutmayalım ki biz namaza ne kadar özen gösterirsek, namazdan alacağımız manevi lezzet o denli fazla olacaktır. Vakit ne olursa olsun önemli bir randevunuzun olduğunu düşünün: Bu randevuya son dakika kalkıp aceleyle mi giyinip hazırlanırsınız, yoksa daha önceden kalkıp hazırlığınızı rahatça mı yaparsınız?

Namaz kulun Rabbiyle olan randevusu ise, bundan daha önemli bir buluşma olabilir mi? O halde buluşma ne kadar önemliyse, hazırlık da o kadar önemli olmalıdır.

Biz namaza bu özeni gösteremezsek, “kıldığım namazdan huşu ve huzur duyamıyorum” şikâyetlerini daha çok dillendiririz.

Namazın bize değil, bizim namaza ihtiyacımız var. Sözüm başta bizzat kendime ve tüm Müslümanlara: Tembel felsefesini bırakalım. Sabah namazına son dakika kalk, aceleyle abdest al, yatıp kalktığın pijama ile uykulu bir halde namaza dur, namazda bir Kevser, bir İhlas oku, doğru sıcacık yatağa… Sonra Müslümanlar niye bu halde diye sor.

dipnot

(1) Damad, 1/124, İbn-i Abidin, 1/599

PAYLAŞ