Diyanetin Hadis Ayıklama Skandalı – 400 binden 20 bin hadis!

   Diyanet “Hadis ayıklama” adlı skandal çalışmasında sona geldi. 400 bin hadis kendilerince uzman(!) 100 kişi tarafından incelenmiş ve elekten geçirilmiş. 400 bin hadis-i şeriften ayıklanan 20 bin hadis  altı cilt kitapta yayınlanacakmış…

   Yazımızın ayrıntılarına geçmeden önce, seçilen hadis-i şeriflerin 6 kitapta toplanmasının ne manaya geldiğini de sormak isteriz. Öyle ya, kütüb-i Sitte (Sahih altı kitaba) alternatif olarak mı yapılıyor.?

ÇALIŞMALAR BAŞLAYINCA AVRUPA SEVİNMİŞTİ…

   Ali Eren Hocamızın Arifan Dergisinde çıkan bir makalesinde daha önce bu konuya temas etmişti. İşte o bölüm:

   Enteresandır, o toplantıdan aşağı-yukarı 15 sene sonra piyasaya şöyle bir haber düşüyor:
   “Diyanet, kadın haklarına aykırı olan hadisleri diğer hadislerden ayıklayacak. Bunun için 70 kişilik bir ekip kuruldu. Bu ekibin başında da Sayın Mehmet Görmez bulunuyor.”

   Mehmet Görmez o zaman Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı…

   Hadis ayıklama haberinin Türkiye ayağı böyle. Bunun bir de Hıristiyanlar arasında yansıması var. Hıristiyanlara sevinçten göbek attıran haberin özetini verip arkasından anlatacaklarımı anlatayım. Bu mesele hakkındaki haberi mesela İngiliz basını şu başlıkla veriyordu:

TÜRKİYE, İSLAMDA REFORMA HAZIRLANIYOR
   Sonra haberin ayrıntısı geliyor.Kısaltarak vereyim:

ŞERİAT TEMELLERİNİ DEĞİŞTİRİP, İSLAMI BATI DEĞERLERİYLE BAĞDAŞTIRMA ÇALIŞMASI
1- NTVMSNBC.COM’un derlediği habere göre The Guardian gazetesinin “Türkiye İslam’a 21. Yüzyıl yorumu getirmek için çalışıyor” başlığıyla verdiği haberde:
   “… bu hadis çalışmasında şeriat hukukunun temellerinin yeniden yazılması ve Kur’an-ı Kerim’in modern çağa göre yeniden yorumlanmasının hedeflendiği” belirtildi. İslam inancının Batı değerleriyle bağdaştırılmasının da hedefler arasında bulunduğu…

   Haberde “son derece iddialı ve kapsamlı bir çalışma olan bu İslami reform projesinin yıllar alabileceğine” dair görüşlere de yer verildi.

ABD’NİN ETKİSİYLE HAZIRLANMIŞ
2- The Daily Telegraph gazetesi de hadislerin yeniden yorumlanması çalışmasını “devrim niteliğinde” bir çaba olara yorumladı. Gazetenin haberinde, “…Türkiye’de hadislerin bu güne uyarlanmasının, ABD’nin etkisiyle hazırlanmış… olabileceği” yolundaki görüşlere de dikkat çekildi.

MEHMET GÖRMEZ’İN YORUMU
3- Financial Times ilgili haberinde şöyle diyordu: “Hadislere yeniden yorumlama.” Financial Times gazetesinin, Ankara temsilcisi Vincent Boland’ın imzasını taşıyan haber de, “Peygambere yeni bakış çalışması sona yaklaşıyor. Başlığını taşıyor.

   Projenin İslam dünyasında ve batı’da ateşli bir tartışma yaratmasının beklendiğini yazan Boland, şu ifadelere yer verdi:
   “… hadisleri yeniden yorumlamak, uydurma olduğu düşünceleri de atmak, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, yeniden yorumun amacının hadisleri bilimsel ve tarihi anlamda daha doğru ve 21’inci yüzyıl Türk insanına daha uygun hale getirmek olduğunu söylüyor”

   İngiliz uzmanlara göre Diyanetin bu çalışması Hıristiyan dinideki reforma benzer bir çalışma…
   …Diyanet, özellikle kadına yönelik şiddeti eşru gösteren hadislerin tamamının uydurma olduğunu belirtiyor.

HZ. MUHAMMEDİN SÖZLERİ DEĞİŞTİRİLİYOR
4- BBC’nin başlığı şöyle: “İsalm’da reform yapılıyor.”
   Profesör Görmez, 1400 yıllık hadis külliyatına böylesi cesur bir müdahaleyi, ihtimamlı akademik araştırmayla haklılaştırıyor.”

   BBC yayın kuruluşunun web sitesinde Robert Piggot haberinde “cesur müdahale” ifadesiyle “Gerçekten Hz. Muhammed tarafından söylendiği ispat edilen bazı sözler bile değiştiriliyor ve yeniden yorumlanıyor.” Deniliyor.

   Gerek BBC, gerekse Financial Times’ın haberi yaparken birleştikleri ortak nokta “Türkiye’deki dini yetkililer (Diyanet İşleri Başkanlığı) Muhammed Peygamber’in yaptıkları ve söylediklerinin yeniden yorumlanması çalışmaları tamamlanmaya yakın” cümlesiyle, adeta reform beklentisi içinde olmaları.

BİR KAÇ SORU
   1- Madem bu çeşit bir proje yapılıyor, neden Türkiye kamuoyunun haberi yok?
   2- Müslüman dünyası böylesi önemli bir konuyu neden İngiliz medyasından öğrenmek zorunda kalıyor?
   3- Bu kadar hassas bir konuda danışman olarak niçin Felix Koerner isminde yabancı bir bilim adamı tercih ediliyor?

 ABD: CİHAT VİZYONU TERK EDİLİYOR
   (Anka) RADİKAL 1.6.2008
   ABD Newsweek dergisi cihat vizyonunun artık terkedildini ve İslam’ın yeni bizyonunun Ankara’da şekillendiğini yazdı. İlahiyatçıların yürüttüğü çalışmada hadisler günümüz koşullarında göre yeniden yorumlanacak!

   NEW YORK – Newsweek dergisi son saısında “İslam’ın Yeni Yüzü” başlıklı bir haber analiz yayımladı:
   Entelektüel ve teolojik olarak en iddialı çalışmaların büyük bir kısmı, merkezi Ankara’da olan bir gurup bilginler tarafından yapılıyor.
   Newsweek, projeyi dört yıl önce tasarlayan Devlet Başkanı Mehmet Aydın’ın “Peygamberimizin zamanında hayat çok farklıydı” sözlerine dikkat çektikten sonra buna örnek olarak kadınların tek başlarına seyahat etmesini yasaklayan hadisi verdi.

   Mehmet Görmez, bu hadisin açık olarak belirli bir dönem ve yerin güvenlik koşulları ile ilgili olduğu değerlendirmesini yaptı ve Hazreti Muhammed’in kadınların Yemen’den Mekke’ye kadar tek başlarına yolculuk yapabildiği günlerini özlediğini hatırlattı.

   İslamın ilk üç yüzyılında Yunan, Fars ve Hint kültürleri ile bir etkileşim içinde olduğunu ve her buluşmada İslam’ın bilginlerce yeni koşullara göre yeniden yorumlandığını belirten Görmez: “O dönemde İslam’ı yeniden düşünmekten korkuyorlarmış” dedi. (Ali Eren’in yazısından alınan bölümün sonu)

MEHMET GÖRMEZ VE HADİSLER…

   Hadis-i şeriflerin ayıklanma projesi gördüğünüz gibi yabancı medyanın bile ilgisini çekmiş. Öyle ki bir bayram havasında sanki kazanılan bir zaferin heyecanı ile vermişler haberi.

   Hadis ayıklama işi için “Türklere uygun hale getirmek” diyen ve Projenin başında olan Mehmet Görmez’in şuan Diyanet İşleri başkanlığında olması da bir tesadüf mü yoksa bir ödül mü? Bu konuda da sizleri düşünmeye sevkediyoruz.

KRİTERLER…

   400 bin hadisten ne gibi hadislerin çıkarıldığını hepiniz tahmin edebilirsiniz. Özellikle kadınlar, Yahudi ve Hıristiyanlar, cihad, şeriat ve temel akaid konuları ile alakalı hadislerin ayıklandığını biliyoruz.

   Peygamberimizin kadınlar için kullandığı hadisleri haşa “kadına hakaret” veya “kadını aşağılama” olarak görüp ayıklamışlar. Sanki kadına şiddetin sebebi peygamberimizin hadisleri imiş gibi de bir tablo çizdiler.

   Bunun yanında sanki ayıklanan 20 bin hadis sahih, diğerleri bir işe yaramayan veya uydurma gibi bir kanaatin oluşmasını sağladılar. Gerçi halkımız bu konular ile pek ilgilenmiyor ancak takip eden ilim erbabının ve meraklıların da kafası karışmıyor değil…

   Sonuç olarak diyebiliriz ki, bu çalışmalarda şer kokuları alıyoruz. Kitaplar piyasaya çıkınca daha detaylı açıklama yapacağız ama şunu bilsinler ki, Peygamberimizin Hadis-i Şeriflerine el uzattırmayız, laf söylettirmeyiz… Biz bu işin peşini bırakmayız..

www.ihvanlar.net

PAYLAŞ