SEMA’yı Diyalog’tan sonra İçki’ye meze yaptılar

   Mevlana Hazretleri’ni barış güvercini gibi gösterip diyalog için kullanan cahiller, kilisede sema gösterileri yaptırtmış ve bu vesile ile Müslümanları da kiliseye çekmeye çalışmıştı. Suistimalin alanı giderek genişliyor. Semayı şimdide bir içki firması kullandı… Milli Gazete’nin haberi şöyle:

Sema eşliğinde alkol

Türkiye her gün yeni bir rezalete tanıklık ediyor. Bu sefer yaşanan rezalet bir ilk. Fransız içki firması Don Perignon’un Esma Sultan Yalısı’nda düzenlediği şampanyalı tanıtımda konuklar sema gösterisi eşliğinde kadeh tokuşturdu. Böylelikle ilk defa alkol ve Mevlana yan yana gelmiş oldu. Firma yeni ürünün tanıtımı için hazırladığı videoda rezaletlerine bir yenisini daha ekledi. Firma yeni ürün tanıtımı için hazırladığı videoda ezan sesi kullandı.

Aya İrini’de de sema gösterisi yapılmıştı

Mevlevi zikirlerinin en önemli ritüellerinden olan sema ne  yazık ki son yıllarda büyük bir dejenere  ile karşı karşıya. UNESCO Uygarlıklar arası Diyalog İhtisas Komitesi işbirliğiyle 2007 yılında Aya İrini’de düzenlenen etkinlikte kilise ilahileriyle kadın semazenlar birlikte gösteri sunmuşlardı. “Mevlana’yı İslam’dan soyutlayarak dünya hümanizmine açma” çabasını sürdürenler, İslam dairesi içinde yer alan Mevlana’yı, dinler arası garip bir figüre dönüştürmek için büyük yoğun çaba sarfediyor.2 011 yılında da Konya Büyükşehir Belediyesi Sema ekibi, Litvanya’nın başkenti Vilnuius’daki St. Catherine Kilisesi’nde sema gösterisi yapmıştı.

Türkiye her gün yeni bir rezalete tanıklık ediyor. Bu sefer yaşanan rezalet bir ilk. Fransız içki firması Don Perignon’un Esma Sultan Yalısı’nda düzenlediği şampanyalı tanıtımda konuklar sema gösterisi eşliğinde kadeh tokuşturdu. Böylelikle ilk defa alkol ve Mevlana yan yana gelmiş oldu. Firma yeni ürünün tanıtımı için hazırladığı video da rezaletlerine bir yenisini daha ekledi. Firma yeni ürün tanıtımı için hazırladığı videoda da ezan sesi kullandı.

Tanıtım videosunda Ezan sesi

Sema izleyerek içkilerini yudumlayan konuklara sözde jest yapan içki firması şampanyanın pembe rengine uygun olsun diye semazenin tennuresini de pembe seçti. Firmanın ürünün tanıtımı için hazırladığı ve internette yayınladığı videoda rezaletin daha büyüğü var. Video da ezan sesi kullanılıyor. Yaklaşık 1,5 dakika süren tanıtım videosunun sonuna ezanının girişi koyularak fon yapılmış. Videonun sonlarına kısa olarak konulan bu giriş dinleyenlerin hemen dikkatini çekiyor. Firmaya herhangi bir tepki gösterilmediği için video internette yayınlanmaya devam ediyor.

Bu yıl piyasaya yeni süreceği şampanyanın tanıtımı için İstanbul’u mesken seçen Fransız içki firması, Don Perignon  bu kadar da olmaz dedirten bir rezalete imza attı. ’Paradokslar Şehri’ sloganıyla İstanbul’da düzenlenen lansmana dünyanın farklı ülkelerinden 100’ün üzerinde seçkin konuk katıldı. Yeni içkinin tanıtıldığı mekanda bir hayli manidardı Esma Sultan Yalısı. Abdülhamit Han’ın kızı Esma Sultan için yaptırdığı yalı, cehaletin, görmemişliğin ve aymazlığın tavan yaptığı bir geceye şahitlik etti. İstanbul’u Türkiye’yi tanıtım adına, içki semazen ve Mevlana bir araya getirilerek adeta manevi değerlerimizin ayaklar altına alındığı gecede, skandallar birbirini izledi.

Rezaletin büyüğü internette

Sema izleyerek içkilerini yudumlayan konuklara sözde jest yapan içki firması şampanyanın pembe rengine uygun olsun diye semazanin tennuresini de pembe seçti. Milli değerlerimize ‘Fransız’ olan Fransız içki firmasını geceye katılan Türk konukların uyarmaması da, yaşadığımız kültürel erezyonun boyutlarını da gösteriyor. Firmanın ürünün tanıtımı için internette yayınladığı video da rezaletin daha büyüğü var. Ürünün tanıtıldığı video da ezanın girişi kullanışmış. Yaklaşık 1,5 dakika süren tanıtım videosunun sonuna ezanının girişi kullanılarak fon yapılmış. Videonun sonlarına kısa olarak konulan bu giriş dinleyenlerin hemen dikkatini çekiyor. Firmaya herhangi bir tepki gösterilmediği için video hala internette. Yalı rezaleti son bulsa da rezaletin büyük kısmı sürüyor.

Türkiye’de bir ilk gerçekleşti

Alkol ile Mevlana’nın biraraya getirildiği etkinliğe katılan gazetecilerin övgü dolu satırları dışında medyada bu rezaleti eleştiren kişi yok denecek kadar az. Bu durum Mevlana ve öğretisinin son yıllarda nasıl içinin boşaltıldığını gösteriyor. Bu sema eşliğinde içki rezaletini gündem taşıyan araştırmacı-Gazeteci ‘Şampanya, semâ ve çöküş!’ yazısıyla dile getirdi. Yazısında lansmanı eleştiren Bardakçı “Kişiliğin, kültürün ve bazı alanlarda gösterilmesi şart olan hassasiyetin Türkiye’de artık nasıl ayağa düşüp nihayete erdiğinin, daha doğrusu yerin dibine nasıl batırıldığının ve umursamazlık ile cehaletin nerelere yükseldiğinin böylesine hüzünlü bir başka örneğini hiçbir yerde bulamazsınız! Zira, reklâm ve tanıtım aşkına şampanya ile semâı ve Mevlânâ’yı biraraya getirmek gibisinden bir cür’ete şimdiye kadar kimseler kalkışmamıştır!” bunun bir ilk olduğunu vurguluyor.

İnancımızın “Ayıp” Ve “Edep” kavramlarının yere batmasının milâdıdır

Bardakçı yazısını “Küreselleşme”yi, “dünya başkenti”ni, “tanıtım”ı vesaireyi dillerine pelesenk etmiş uçukluk havârileri ve “Boşver yâââ!” terânecileri! Sevinin ve övünün! Esma Sultan Yalısı’nda şampanya ve semâ arasında geçen o gece, bu memleketin geleneğinin, kültürünün, inancının, “ayıp” ve “edep” kavramlarının yere batmasının milâdıdır.

Artık zil takıp oynayabilir ve rüyalarınızdaki “evrensel açılım”ın derin karanlıklarında kanat çırpabilirsiniz!” eleştirisiyle bitiriyor.

www.ihvanlar.net

PAYLAŞ