Terörist korsan israil yahudileri Mescid-i Aksa'ya saldırıyor

Mescid-i Aksa Müdürü Ömer el-Kisvani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin bugün de Aksa’yı Müslümanlara kapattığını belirterek, “İsrail askerleri bu sabah Aksa’ya baskın düzenleyerek içerde bulunan cemaate saldırı düzenledi. Kıble Mescidi’nden içeriye postallarıyla giren askerler 5 kişiyi gözaltına aldı” ifadelerini kullandı.
İsrail askerlerinin baskına direnen cemaate göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermi ile müdahale ettiğini kaydeden Kisvani, şu anda Aksa’nın avlusunda çok sayıda turistin ve 3 Yahudi yerleşimcinin bulunduğunu belirtti.
Öte yandan Aksa avlusunun kapılarını tutan İsrail askerleri ile Filistinliler arasında gerginlik devam ediyor. Yasağı protesto eden Filistinlilere askerler zaman zaman göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermi ile müdahale ediyor.
Aksa’nın kapılarında bulunan İsrail polisi, Müslümanlara yönelik yasağın saat 11:30’a kadar devam edeceğini söyledi.
Bir grup Filistinli gencin, Yahudi yerleşimcilerin baskınlarını engellemek için Mescid-i Aksa’nın kapısını ve avlusunu tutmak amacıyla geceden Aksa’ya girdikleri belirtilmişti.
AA muhabirine konuşan Filistinli gençlerden biri, “Pazartesi günü İsrail askerlerinin eşliğinde Aksa’ya girecek olan Yahudi yerleşimcilerin yapacakları baskın ve ihlallere karşı, İsrail güvenlik güçlerinin yoğun bir şekilde Aksa’nın etrafını kuşatmasına rağmen onlarca genç Mescid-i Aksa’ya gizlice girmeyi başardık” ifadelerini kullanmıştı.
Mescid-i Aksa Vakfı yetkililerinden alınan bilgiye göre, dün 40 Yahudi yerleşimci polis korumasında Aksa’nın avlusuna alınmıştı.
Yahudiler için yılbaşı kabul edilen “Roş Aşana” tatili nedeniyle yaklaşık 50 Yahudi yerleşimci, İsrail Tarım Bakanı Uri Ariel eşliğinde Harem-i Şerif’te bulunan Mescid-i Aksa’ya girmiş, yerleşimcilerin Aksa’ya alınmasını protesto eden ve içeri girmek isteyen Filistinlilere, askerler ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile müdahale etmişti. Müdahale sırasında aralarında kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı.
Aksa’ya geçen yıl da postallarıyla girmişlerdi
İsrail askerleri, 2014 Kasım ayında da Mescid-i Aksa’yı basarak gaz bombaları ve plastik mermilerle Filistinlilere saldırmıştı. 1967’den bu yana ilk defa Aksa’nın içine girerek ibadethaneyi tahrip eden İsrail askerleri mescidin halılarını çiğnemişti.
Saldırı esnasında Kuran-ı Kerimler yerlere atılmış, Aksa’nın kapısı ve camları hasar görmüştü. Halıların bir kısmı da atılan ses bombalarının çıkardığı ateşten tutuşarak yanmıştı.
Mescid-i Aksa’ya 21 Ağustos 1969’da giren Avustralyalı Yahudi Dennis Michael Rohan, Kıble Camisi’nin mihrabını ve bin yıllık minberini yakmıştı.

RAHAT DURMUYOR

İsrail askerlerinin önceki gün Müslümanların ilk kıblesi özelliği taşıyan Mescid-i Aksa’da bulunan Kıble Camisi’ne postallarıyla girmesi, akıllara İsrail’in 1967 yılında Filistin’in Doğu Kudüs topraklarını işgal etmesinden bu yana sürdürdüğü ihlalleri getirdi.
İsrail; Mısır, Ürdün ve Suriye ile yaptığı ve on binlerce kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Altı Gün Savaşları’nın ardından 1967 yılında işgal ettiği Filistin’in Doğu Kudüs topraklarında bulunan Mescid-i Aksa’ya büyük zararlar verdi.
Aşırı Yahudilerin bölgeye girmesinden askerlerin mescidin halılarını çiğnemesine çok sayıda zarara maruz kalan Mescid-i Aksa’ya yapılan en büyük ihlaller şöyle:
– Mescid-i Aksa’ya 21 Ağustos 1969’da giren Avustralyalı radikal Dennis Michael Rohan, Kıble Camisi’nin mihrabını ve bin yıllık minberini yaktı.
– Filistin’in Aralık 1987’den 1993 Oslo Anlaşması’nın imzalanmasına kadar süren birinci intifadası sırasında 1990 yılında İsrail polisi gösteriye katılan 21 Filistinliyi öldürdü.
– Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron, 2000 yılında Mescid-i Aksa’ya girdi ve 2007 yılına kadar sürecek ikinci intifada başladı. Şaron’un ziyareti sonrasında, çıkan çatışmalarda 25 kişi öldü, 700 kadar kişi yaralandı.
Mescid-i Aksa’ya tüm yabancıların girişleri Aksa Vakfı tarafından yasaklansa da bu kararı İsrail, 2003 yılından beri tek taraflı olarak askıya aldı ve Mağaribe kapısından Yahudi yerleşimcilerle turistlerin girişine izin verdi.
– Geçen yıl ekim ayı sonunda Batı Kudüs’te “aşırı sağcı” hahamın silahlı saldırı sonucu ağır yaralanmasının ardından İsrail polisi, ikinci bir bildirime kadar Mescid-i Aksa’nın tüm Müslümanlara kapatıldığını duyurdu. Buna göre turistler ve Yahudi yerleşimciler de dahil hiç kimsenin Aksa’ya girişine izin verilmedi. İsrail’in 1967 yılındaki işgalinden bu yana ilk defa 24 saat süreyle Aksa’yı kapatmasının ardından Kudüs’te tepki olarak birçok saldırı, çatışma oldu. İsrail askerleri, Mescid-i Aksa’yı basarak gaz bombaları ve plastik mermilerle Filistinlilere saldırdı. Aksa’nın içine girerek ibadethaneyi tahrip eden İsrailaskerleri mescidin halılarını çiğnedi. Saldırı esnasında Kur’an-ı Kerimler yerlere atıldı, Aksa’nın kapısı ve camları hasar gördü. Halıların bir kısmı da atılan ses bombalarının çıkardığı ateşten tutuşarak yandı.
– Son olarak önceki gün ve dün erken saatlerde Aksa’nın avlusuna giren İsrail askerleri, Kıble Camisi’ne postallarıyla girerek 5 Filistinliyi gözaltına aldı.
İsrail, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu’s Sahra Camisi’nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğunu iddia ederek Aksa’yı işgal etmek istiyor.
kaynak: AA

PAYLAŞ
Etiketler