Siyonist köpek İsrail'den Eriha'da 234 hektarlık işgal

İsrail'den Eriha'da 234 hektarlık işgalİsrail’in Ölü Deniz ve Eriha yakınlarında 234 hektarlık bir araziye el koydu

İsrail’in işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da 234 hektarlık araziye el koyulduğu bildirildi.
Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına karşı olan “Peace Now” adlı İsrailli sivil toplum kuruluşunun yaptığı yazılı açıklamaya göre, İsrail hükümeti Batı Şeria’nın Eriha kentinin güneyinde yer alan Filistinlilere ait 2 bin 342 dönümlük araziye el koydu.
Geçekleştirilen toprak gasbının İsrail ordu radyosu tarafından da duyurulduğu ifade edilen açıklamada, el konulan toprakların yakınlardaki Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesi, turizm ve diğer ticari yatırımlar için kullanılması gibi planların bulunduğu belirtildi.
“Peace Now” açıklamasında, “İsrail hükümeti sükuneti sağlamaya çalışmak yerine yangına benzin döküyor ve Filistinlilerle İsraillilere şu mesajı gönderiyor: Barış ve iki devletli çözüm yönünde çalışmak gibi bir niyetim yok” değerlendirilmesinde bulunuldu.
Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Pierre Vimont dün Ramallah’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Saib Erakat ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki ile görüştü.
Mahmud Abbas, Ortadoğu barış sürecinin yeniden başlatılması amacıyla uluslararası konferans düzenlenmesi için Fransa ile tam işbirliğine hazır olduklarını ifade etti. Abbas, Filistin’in konferansa destek toplamak, iki devletli çözüm ve Arap barış planına göre Filistin meselesine uluslararası çözüm mekanizması için ilgili taraflarla görüşmeler yaptığını ifade etti.
Görüşmenin ardından Saib Erakat, yayınladığı bir basın bildirisi ile İsrail’in Eriha’daki toprak gaspına dikkat çekti.
Saib Erakat açıklamasından iklgili kısım şöyle:
“İsrail’in son kararı, hükümetin işgal altındaki Filistin topraklarında bir Apartheid rejimi kurma planıyla tutarlılık göstermektedir. İşgalci bir güç olarak İsrail, Ürdün Vadisi de dahil olmak üzere Batı Şeria’da daha fazla Filistin toprağını işgal ederek düşmanca işgal anlayışını ve koloni projesini sürdürmeye devam ediyor. Biz bu karardan İsrailli yetkililerin Uluslararası Barış Konferansı Fransa Özel Temcilcisi Mr. Pierre Vimont ile görüştüğü gün haberdar oldu. Bu da İsrail’in uluslararası toplumun güvencesi altındaki kültürel dokunulmazlığını gözler önüne seriyor. Bu hal İsrail işgalini sonlandırmanın ve Filistin halkının sistematik olarak gözardı edilen haklarının önündeki en büyük engeldir.”
Açıklamada sözü geçen toprak gaspı ile İsrail’in Batı Şeria’da 234 hektarlık bir alanı “devlet arazisi” olarak beyan etmesi kastediliyor. Bu, sivil toplum örgütlerine göre 2014 yılından bu yana alınan en büyük toprak tasnif kararı… Ölü Deniz ve Eriha yakınlarındaki bu gaspın yeni yerleşimlerin önünü açacağı ve mevcut yerleşimlerin de genişlemesine olanak sağlayacağı düşünülüyor.
Dünya Bülteni

PAYLAŞ
Etiketler