Şehit cenazesi gavur bestesiyle değil tekbirlerle uğurlansın

   Bildiğiniz gibi şehitlerimiz öncelikle devlet töreni ile uğurlanıyor sonra yine askerlerin eşliğinde bir takım uygulamalarla götürülüyor. Bu esnada ise Chopin adında bir gavurun bestelediği bir marş(!) enstrümanlar eşliğinde çalınıyor. Ve şehide büyük saygısızlık yapılıyor. Hatta bu sebeple şuurlu aileler devlet töreni istemiyor ve yaptırtmıyor.

   Bu yanlışa inşaAllah son verilecek diye bir haber gördük sizlerle paylaşmak istedik.

   Başbakan Davutoğlu cenazelerde Chopin’in bestesi yerine Itri Efendi’nin tekbirinin çalması konusunu gündeme aldıklarını söyledi

   Cenazelerde Chopin’in ‘Cenaze Marşı’ yerine Itri’nin ‘Tekbir’ adlı eserinin çalınması taleplerini gündeme aldıklarını dile getiren Davutoğlu, “Diyanet İşleri Başkanımız ile bunu konuştuk, bizim de zihnimizde yara olan bir husustur. Başbakanlık Müsteşarımız Kemal Bey’e bu konuda çalışma yapma talimatını verdim, ilgili kurumlarla istişare edilecek. Bu merasimlerin milletimizin duygularına inanç dünyasına hitap eder tarza getirilmesi için bir çalışma yapılacak” dedi.
NE ZAMANDAN BERİ ÇALINIYOR?
   Türkiye’de cenazelerde Chopin”in marşı ilk kez şair ve yazar Samih Rıfat’ın 3 Aralık 1932 yılındaki cenazesinde çalındığı şeklinde bir bilgi vardır. Daha sonra M. Kemal’in cenazesinde de bu marş çalındı. Bugüne kadar bütün protokol ve askerî cenazelerde bu zımbırtı çalınıyor.
www.ihvanlar.net

PAYLAŞ
Etiketler