Erkeklerin kadınsı giyinmeleri arttı

Yeni neslin giyim tarzını görünce insan kendini bazen “ashab-ı kehf” gibi hissediyor. Sanki yüzyıllardır uykudaymışım da sonradan uyanıp topluma karışmış gibiyim… Özellikle erkeklerin giyimi bir tuhaf olmuş! İslamî kesim şimdiye kadar giysi söz konusu olduğunda hep kadınları muhatap alarak ilkeler, sınırlar, ölçüler belirlemeye çalışırdı: “Avret yerleri örtecek”, “şeffaf olmayacak”, “vücut hatlarını belli edecek kadar dar olmayacak”, “dikkat çekip bakışları celb edecek şekilde olmayacak”…

İslamî kesimin bayanları arasında da elbette bu şartlara yeterince riayet etmeyenler var. Üst tarafa başörtüsü takıp altına tayt giyen mi dersin, dar giyen mi…Bunlar hakkında bugüne kadar hep konuşulduğu için bu meseleyi bir kenara bırakalım.

Şimdi asıl mesele bence erkeklerin giyimi… Öyle bir giyim tarzı var ki… Güya pantolon ama pantolon demeye bin şahit lazım… Belden aşağıya doğru daraldıkça daralan, vücudun derisi gibi vücuda yapışık olan nemenem bir şey… Bir de tuhaf tuhaf renkler… Pembeli, morlu vb.

Eskiden fakirlikten elbisesi eski, yırtık pırtık olanlara acınarak bakılırdı, şimdi elbisesi yırtıklara öykünerek bakılıyor; çünkü yırtık pırtık giymek moda oldu!

Eskiden küpeyi sadece kadınlar takardı, şimdi artık küpe cinsler arası ortak bir takı oldu!

Eskiden belirli cinsiyetlere özel kabul edilen pek çok şey gitgide ortak kullanılır olmaya başladı.

Bilmem ki bunlar yalnızca bana mı tuhaf geliyor.

Şimdi kendi kendime soruyorum:

Acaba Allah Resûlü (s.a.v.) kadınlara benzemeye çalışan erkeklere, erkeklere benzemeye çalışan kadınlara lanet ederken kimleri kastediyordu?

Yoksa yeni nesil, beş para etmeyen, ahlakı darmadağın eden “bir takım” televizyon dizileri yüzünden Allah’ın “en güzel örnek” dediği Allah Resûlü yerine, ne idüğü belirsiz, karakter yoksunu tipleri mi kendine örnek edindi?

Evet bir silkinişe, uyanışa, dirilişe, kendine gelmeye ihtiyaç var. Yoksa bu gidişat gidişat değil.

Rabbimiz nefislerimizi ve nesillerimizi en güzel örnek olan “Allah Resûlü”ne (s.a.v.) uyanlardan eylesin, bâtıla uymaktan muhafaza eylesin.

(Soner Duman/16.Safer.1440/25.Ekim.2018/Perşembe)

PAYLAŞ