Rusya ile anlaşma sağlandı. Peki, ne oldu?

TÜRK ASKERİNE YÖNELİK SALDIRININ BEDELİ AĞIR OLUR

Kendi öz kaynaklarıyla Esad rejimine ağır bedeller ödeten Türkiye, Suriye’nin geleceğinde söz sahibi olduğunu ve Türk askerine yönelik herhangi bir saldırının çok ağır ödetileceğini dünyaya ispat etti.

BATILI DEVLETLERE MASA BAŞINDAN AHKAM KESMEK YOK!

Batılı devletlerin İdlib bölgesindeki koşulları masa başından yazmasına müsaade etmeyeceğini gösteren Türkiye, sahada bizzat kendisi bulunarak bölgede kimsenin himayesinde olmadığını gösterdi.

SAVUNMAYA YAPILAN YATIRIMLAR MEYVELERİNİ VERMEYE DEVAM EDİYOR

Türk savunma sanayisine yapılan büyük yatırımlar ve emekler, meyvelerini İdlib’de de verdi. İdlib krizinde rüştünü ispat eden savunma sanayii, bu alana yapılan yatırımların ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Türkiye’nin Rusya ile gerçekleştirdiği mutabakat, ABD ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye destek olmasına engel teşkil etmiyor. Aksine bölgede ABD ve Avrupa Birliği’nin istemediği Rusya’ya karşı dünyanın en güçlü ve teknolojik ordularından birine sahip olan Türkiye bulunmaz bir nimet.

TÜRKİYE, AVRUPA’YI UYKUDAN UYANDIRIYOR!

Hala üç milyondan fazla sivilin yaşadığı İdlib’de bilindiği gibi düzensiz göç tehlikesi devam ediyor. Türkiye, Avrupa’nın ilgisini İdlib üzerinde yoğunlaştırarak, derin bir uykudan da uyandırmak istiyor. Zira Avrupa ipin ucunu bırakırsa, Rusya milyonlarca göçmeni Avrupa demokrasilerine karşı silah olarak kullanma şansına sahip olabilir. Son günlerde yaşananlar, bölgede yaşanan insani krize kapsamlı ve köklü bir çözüm bulunması ihtiyacını kanıtlar nitelikte.

RUSYA İKİLİ İLİŞKİLERİ REJİMİN HIRSLARINA KURBAN ETMEDİ

Bugün Türkiye ve Rusya’nın imza attığı mutabakat, lider diplomasisini sonuç vermeye devam ettiğini gösterirken, Rusya’nın çok boyutlu ilişkilerimizi rejimin hırs ve kaprislerine kurban etmemek adına anlaşma yoluna gittiği anlaşılıyor.

Çavuşoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu, Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliği, bağımsızlığına olan kuvvetli taahhütlerini yineleyerek BM Güvenlik Konseyi tarafından terörist olarak tanımlanan grupları ortadan kaldırmaya yönelik kararlarını yineleyerek Suriye ihtilafının askeri çözümü olamayacağını belirterek, insani krizin daha da kötüleşmesinin önlenmesinin, ihtiyaç sahibi tüm Suriyelilere koruma ve insani yardım sağlanmasının, ülke içinde yerinden edilmelerin önlenmesiyle, mültecilerin ve yerinden edilen kişilerin Suriye’deki yerlerine döndürülmesine karar verildi.

İşte mutabakatın maddeleri…

– İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde tüm askeri faaliyetler 00.01’den itibaren duracaktır. ”

– M4 karayolunun kuzeyi ve güneyinde 6 kilometrelik bir güvenlik koridoru tesis edilecektir.

– Türk – Rus ortak devriyeleri 15 Mart 2020 tarihinde başlayacak.

PAYLAŞ