Coronavirüs sebebiyle evde kalanların yapabileceği ibadet tavsiyeleri

Sosyal medyada dolaşırken internet sitelerinin eve kapananlar için yaptığı tavsiye paylaşımlarına gözüm takıldı. “film tavsiyeleri” , “oyun tavsiyeleri” , “kitap tavsiyeleri” gibi konu başlıkları altında bir çok şey sıralanıyordu. Eve kapandığımızda, yalnız kaldığımızda, bir tatil programında yani vaktin bol olduğu zamanlarda neden ilk olarak film, dizi ve oyun gibi zamanı öldürecek şeyler gelir insanların akıllarına. Kitabın yeri ayrıdır, onu saymadık. İnsanlara dayatılan bir hayat tarzı var farkındaysanız ve devamlı surette bir şeylere mecbur bırakılıyoruz. Psikolojik olarak yönlendiriliyoruz.

   Müslüman bir toplumuz ama yalnız kaldığımızda, ailemizle beraberken, arkadaş ortamında beraber vakit geçirmek için bir arayış içerisine girildiği zaman seçeneklerin başında film, sinema ve oyun geliyor. Kitap seçeneğinin gündeme gelmesi için daha seçici bir kişilik/topluluk olması gerek.

   Halbuki bir Müslümanın en önemli gündem maddelerinden bir tanesi ahirete hazırlık olmalıdır. 

   “Kim de mü’min olarak ahireti ister ve ona ulaşmak için gereği gibi çalışırsa, işte bunların çalışmalarının karşılığı verilir.” (İsra 19)

   Hazreti peygamberin tedrisatında yetişen sahabe-i kirama baktığımızda ibadete çok düşkün olduklarını görüyoruz. Sahabe günlük kazanını elde eden sahabe soluğu mescitte alıyor, ahiret azığını hazırlamanın derdine düşüyordu. İki kişi bir araya gelse “gel de bir saat imanımızı tazeleyelim” derler ve ahirette kazandıracak beraberliği sağlıyordu. Onların ibadete olan düşkünlüğü anlatmakla bitmez.

    Bir de bize bakalım! “Bu gün evdeyiz, ne yapalım!” diye  başlayıp, ahireti unutturan her şeyi hesaba katarken elimizden uçup giden vakit nimetinin farkında bile olamıyoruz. Ve en acısı yaşayacağımız o hüsran gününün şuurunda değiliz.

   “Dünya hayatı ancak bir oyun ve bir eğlencedir. Elbette ki ahiret yurdu Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için daha hayırlıdır. Hâlâ akıllanmayacak mısınız?” (En’am 32)

EVDE YAPILABİLECEK İBADET VE İSLAMİ FAALİYETLER
-Öncelikle televizyon denilen kutuyu kapatarak pisliğin akışını kesiyoruz.

-5 vakit namazı mutlaka kılıyoruz, mümkünse cemaatle
-Sabah namazından sonra zikir çekerek güneşin doğmasını beklemek. Çok güzel bir duygudur. Güneşin doğumundan yarım saat sonra işrak namazı kılınır.
-Kuşluk namazı kılınabilir (Öğleden 40 dk öncesine kadar)
-Kaza namazlarınızı bitirmeye gayret edebilirsiniz
-Kur’an hatmine başlayabilirsiniz (Bilmiyorsanız internetten derslerle okumasını öğrenin)
-Bir Kur’an tefsirine başlayın.
-Evvabin namazı kılabilirsiniz (akşamdan sonra kılınır)
-Akşamları evde kitap halakası kurun. Aile fertleri İslami eserlerden okusun, müzakere edin. Ya da kitap halakası kurun, bir kişi okusun diğerleri dinlesin.
-İslami soru cevap yapılabilir.
-Bir ilmihal kitabı baştan sona bitirilebilir
-Peygamberler tarihi, peygamberimizin ve sahabe hayatlarına başlanabilir
-Her aile ferdi en sevdiği sahabeyi araştırıp okusun ve sonra birbirinize anlatın
-Allahu Tealayı bol bol zikredebilir, günahlara istiğfar edebilirsiniz
-Bela ve musibetlerden beri olmak için hasbunallahü ve ni’mel vekil zikri çekilebilir
-Kısa sureleri ve 40 hadis ezber yarışması yapılabilir. Şayet daha ileri seviye ise 30. cüz, Yasin, Tebareke, Amme gibi sureler ezberlenebilir.
-Yatmadan önce kabir nur namazı kılınabilir. (2 rekattır oturarak kılınır)
-Evde çocuklar var ve illa Tv açılmasını istiyorlarsa internetten İslami çizgi filmler açılabilir.

   Daha bir çok şey yapılabilir. Rabbim Müslümanca düşünüp Müslümanca yaşamayı bizlere nasip eylesin.

www.ihvanlar.net

PAYLAŞ