En eski Kur’an-ı Kerim özenle korunuyor

Hz. Osman’ın şehit edilirken okuduğu Kur’an-ı Kerim olduğu belirtilen ceylan derisine yazılı mübarek metinler, Özbekistan’da özenle korunuyor…

Medeniyetimizin en önemli mimari eserlerine ev sahipliği yapan Özbekistan’da özenle korunan manevi eserler de yer alıyor. Taşkent’teki Hz. İmam Külliyesi içinde yer alan Muyi Medresesi’nde Hz. Osman zamanından kalma 1365 yıllık ceylan derisine yazılı Kur’an-ı Kerim büyük bir titizlikle korunuyor. Üç ayların başlamasıyla yoğun ziyaretçi alan medresede bulunan Kur’an-ı Kerim’in üzerinde Hz. Osman’ın şehit edilirken dökülen mübarek kanının yer aldığı söyleniyor.

İslam medeniyetinin en önemli şehirlerini bünyesinde barındıran Özbekistan’da günümüz insanına miras bırakılan tarihi ve manevi eserler de yer alıyor. Buhara, Semerkand, Taşkent, Hive gibi medeniyetin mimarideki derin izlerini bünyesinde barındıran şehirlerin yanı sıra manevi mirasa dair de önemli eserler ülkede yer alıyor. Bunların en önemlisi ise ülkenin başkenti olan Taşkent’te bulunan ve 1365 yıllık olduğu belirtilen ceylan derisine yazılı Kur’an-ı Kerim.

ÇARLAR GÖTÜRDÜ, SONRA GERİ GETİRİLDİ

Medeniyetin izlerinin Bağdat’tan Orta Asya’ya taşındığı dönemlerde bölgeye getirilen ceylan derisine yazılı mübarek kitap, çok uzun yıllar bölgedeki İslam devletleri tarafından korundu. 19’üncü yüzyılda Çarlık Rusyası’nın bölgeyi işgal etmesiyle mübarek kitap, Müslümanların elinden alındı. Rusya’nın diğer kentlerine götürülen Kur’an-ı Kerim SSCB döneminde ise geri getirildi. Taşkent’te koruma altına alınan Kur’an-ı Kerim’in bugün sadece yüzde 30’u sağlam bir şekilde duruyor.

KUR’AN-I KERİM HZ. İMAM KÜLLİYESİ’NDE

Ceylan derisine yazılı Kur’an-ı Kerim kitabı Özbekistan’ın başkenti Taşkent’teki Hazreti İmam Külliyesi içinde yer alan Muyi Medresesi içinde bulunuyor. Aynı külliye içinde Muyi Medresesi’nin yanı sıra Barak Han Medresesi, Keffal Şaşi TÜrbesi, Tila Şeyh Camii, Hast’i İmam Camii de bulunuyor. Kentin en eski tarihi mimarilerinin olduğu bölge olarak kabul edilen külliyede daha pek çok tarihi Kur’an-ı Kerim kitabı da bulunuyor. Bölge büyük İslam bilgini olan Ebu Bekir Kaffal Eş Şaşi’den dolayı Hz. İmam Külliyesi olarak adlandırılıyor.

BÜYÜK BİR ÖZENLE KORUNUYOR

Muyi Medresesi’nin içinde yer alan ceylan derisine yazılı tarihi Kur’an-ı Kerim büyük bir özenle de korunuyor. Hem güvenlik açısından büyük bir önem verilen kitap ayrıca hava şartlarından ve nemden de etkilenmemesi için de büyük bir cam fanusun içinde sergileniyor. Yetkililer tarafından ara ara sayfaları çevirilen mübarek kitap, üç ayların başlamasıyla da yoğun bir şekilde vatandaşlar ve turistler tarafından ziyaret ediliyor.

YERYÜZÜNDEKİ EN ESKİ KUR’AN-I KERİM

Şu an yeryüzünde bulunan ve ceylan derisine yazılı olduğu bilinen dört Kur’an-ı Kerim kitabının en eskisi olduğu ise yapılan araştırmalarla kanıtlanmış. UNESCO tarafından yapılan bilimsel araştırmalar ve tarihi hesaplamalarla da söz konusu mübarek kitabın dünya üzerindeki en eski Kur’an-ı Kerim kitabı olduğu da belgelenmiş.  UNESCO tarafından verilen tasdik belgesi de söz konusu medresede sergileniyor.

HZ. OSMAN’IN KANININ ÜZERİNE DAMLADIĞI SÖYLENİYOR

Bölge Müslümanların büyük önem verdiği ceylan derisine yazılı Kur’an-ı Kerim’in ilk yazılan kitaplardan biri olduğu bilimsel olarak kanıtlanmışken söz konusu mübarek kitabın bazı sayfalarında da kan izlerinin olduğu görülüyor. Tarihi bilgilere göre üçüncü halife olan Hz. Osman miladi 656 yılında Medine’de kendi evinde Kur’an-ı Kerim okurken şehit edilmişti. Şehit edildiği sırada okuduğu Kur’an-ı Kerim’in Taşkent’te sergilenen mübarek kitap olduğu söyleniyor.

PAYLAŞ