Temel gıda ürünlerinde KDV yüzde 1’e iniyor ama marketler yansıtacak mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “KDV Sistemini Sadeleştirme Programımız kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indiriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığınca İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri” tanıtım toplantısına, Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katıldı.

Sözlerine kendisine ve eşine geçmiş olsun dileğinde bulunan herkese teşekkür ederek başlayan Erdoğan, mal ve hizmetlere uygulanacak Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının tespitine ilişkin kararda değişiklik yapılmasına dair kararın yürürlüğe konulmasına 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 28. maddesi gereğince karar verildiğini söyledi. Kendisinin de bu karara imza attığını vurgulayan Erdoğan, “Böylece bunu yürürlüğe sokuyoruz, hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

KDV Sistemini Sadeleştirme Programımız kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indiriyoruz. Bilindiği gibi un ve ekmekte KDV’yi zaten yüzde 1 olarak uyguluyoruz. Müjdesini sizlerle paylaştığımız yeni düzenleme ile gıda ürünlerinde devlet adına yüzde 7’lik bir indirim yapmış oluyoruz.

Üstelik KDV’si yüzde 1’e inen ürünler enflasyon sepetinde ciddi bir ağırlığa sahiptir. Bunlar pirinç, makarna, et, balık, çay, kahve, su, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, yemeklik yağlar, şeker ve şekerli ürünler, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, bakliyat çeşitleri gibi, insanlarımızın günlük hayatlarında sık tükettikleri gıdalardır. Tüm bu ürünlerde yapılan vergi indirimi aynı zamanda enflasyonla mücadelede önemli bir kazanım anlamına gelmektedir.”

MARKETLERE YANSIYACAK MI?

Vatandaşın aklındaki soru şu: bu indirim makrete, kasaba, bakkala yansıyacak mı? Zincir marketler bunu halka yansıtmamak ve kar üzerine kar katmak için ellerinden geleni yapacaklardır.

Yoksa yine marketler/şirketler kazanıp halk avucunu mu yalayacak?

Sıkı bir şekilde denetlenecek mi? Yaptırım uygulanacak mı? Yoksa göstermelik bir indirim yapılıp tekrar indirim mi yapılacak?

PAYLAŞ
Etiketler