Kadir Gecesini ihya etmenin önemi

Yüce Allah (Celle Celaluhu) buyuruyor:
   Gerçek biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesini (n değerini) sana bildiren nedir? Kadir gecesi, (içinde Kadir gecesi olmayan) bin aydan daha hayırlıdır. Onda (Kadir gecesinde) melekler ve Ruh (Cebrâil), Rablerinin izniyle her iş için peş peşe iner. O gece tanyeri ağarıncaya kadar selâmet (esenlik) tir. (Kadir Sûresi)
Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor:

   Kim faziletine inanarak ve karşılığını sadece Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır. (Buhârî – Müslim – Tirmizî – İbni Mâce – Ebû Dâvûd – Nesâî)
   Cân-ı gönülden îman ve ihlâsla yapılmayan göstermelik ibâdetler Allah katında geçersiz olduğundan, Peygamberimiz: “Kim faziletine inanarak ve karşılığını sadece Allah’tan bekleyerek” diye uyarıyor ve Kadir gecesini ibâdetle geçirenlerin geçmiş günahlarının bağışlanacağını bildiriyor.

Kadir gecesinin özellikleri!
   Bin aydan hayırlıdır: Bir tek Kadir gecesini ibâdetle geçirmek, içinde Kadir gecesi olmayan bin aydan hayırlı yani bir ömre bedeldir. Bin ay, tam 83 yıl 4 ay eder. Günümüzde 83 yıl yaşayan insanlar azdır. Gerçi bir kimse 83 yıl ve daha fazla yaşasa bile ömrünün tamamını ibâdetle geçiremeyeceğine göre, Kadir gecesini gözetmek ve  ibâdetle geçirmek bizim için daha avantajlıdır.

 Kur’an Kadir gecesinde indirildi: İnsanları şirk ve küfür bataklıklarından
kurtarıp aydınlığa kavuşturacak olan Kur’an, Kadir gecesinde indirilmeye başlandı.

   Melekler Kadir gecesinde yeryüzüne inerler: Bizler gökyüzündeki varlıkları görmek istediğimiz gibi, onlar da bizi görmek isterler. İşte yılda bir defa Kadir gecesinde başta Ruh (Cebrâil) olmak üzere gökyüzündeki melekler Allah’ın izniyle görevli olarak gruplar halinde yeryüzüne iner, müslümanların ibâdetini izler ve selâm verirler.

   Kadir gecesi selâmettir: Akşam güneşin batışı ile Kadir gecesine ait özellikler, faziletler başlar ve tanyeri ağarıncaya (imsak vaktine) kadar devam eder. Kadir gecesi yazın en sıcak ya da kışın en soğuk mevsimlerinde de olsa, hava ılıman ve sakin olur. Ayrıca aşırı yağış, fırtına, sel, deprem ve savaş gibi felâketler ve insanlarda gerilim olmaz.

Kadir gecesi belirli bir gece midir?
   Müslümanların Kadir gecesini yakalama amacı ile Ramazan gecelerinin çoğunu ibâdetle geçirmeleri ve günahlardan kaçınmaları için Kadir gecesi gizli olmakla birlikte, Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bazı işaretler vermiştir.
   Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor:
   Kadir gecesini Ramazanın son on gününde arayın! (Buhârî – Müslim – Tirmizî)
   Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor:
   Kadir gecesini Ramazanın son on günündeki tek gecelerde arayın! (Buhârî)

Neden tek gecelerde?
Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyuruyor:
Kuşkusuz Allah tektir, teki sever. (Ebû Dâvûd – Tirmizî – Taberânî)
   Sayıların içinde tekler ve teklerin içinde de üç ve yedi sayıları Allah katında daha sevimlidir. Bu nedenle Yüce Allah gökleri, yeri yedi kat olarak yaratmış, Kâbe’yi yedi defa tavaf etmeyi ve Safa ile Merve arasında da yedi defa sa’y etmeyi emretmiştir.
   Evliyalar içinde de üçler (kutuplar) ve yediler (ebdallar) Allah katında daha üstün oldukları gibi rükû ve secdelerde en az üç, ancak yedişer defa “Sübhâne Rabbiye’l-azîm” ve “ Sübhâne Rabbiye’la’lâ” demek daha sevaptır.
   Peygamberimizin hadis-i şerîfleri, sahabelerin görüşleri ve evliyaların
keşifleri Ramazanın son on günündeki yedi yani Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi üzerinde yoğunlaştığından, Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi Kadir gecesi olarak kabul edilmiş ve bin küsur yıldan beri müslümanlar bu geceyi ibâdetle geçirmeye özen göstermiştir.
Âişe radıyallahü anha diyor ki:
“Ey Allah’ın Resûlü! Ben Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilirsem, ne yapayım?” diye sordum.
   Peygamberimiz (s.a.v.): “Allahümme inneke afüvvün tuhibb’ül-afve, fa’fü annî” (Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet) de buyurdu. (Tirmizî)
Ahmet Tomor Hocaefendi – ihvanlar.net
-KADİR GECESİ HAKKINDAKİ DİĞER YAZILAR-

PAYLAŞ