Alkol yasası umut verici, devamı gelmeli!

ihvanlar   Değerli Gönül Dostları! İhvanlar.net olarak takip ettiğiniz üzere olumsuz işleri eleştirirken olumlu işlere de değiniyoruz. Bu olumlu işlerden birisi de alkol yasası. Cumhurbaşkanının onayladığı yasa gelecek nesile dair ufakta olsa bir umut taşıyor. Şimdiden bazı içki firmalarının internet siteleri bile erişime engellenmiş durumda.

HABER ŞÖYLE:

   Alkollü içkilerin otomatik satış makineleri ile satışı, her nevi oyun makineleri ya da farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilmesi, basın-yayın ve posta yoluyla tüketicilere satışı da yine bu tarihten itibaren yasak olacak. Alkollü içkiler ancak sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek, tesis sınırları dışında da tüketilmek üzere içki satışı yapılamayacak.

OKUL VE DERSANE YANI
   Yasaya göre alkollü içki satışı yapılan yerler ile örgüt eğitim kurumları ve dersaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az 100 metre mesafe bulunacak. Bu koşul turizm belgeli işletmeler için aranmayacak. Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içki satışı yapılamayacak. 18 yaşın altındakilere içki satışı yapılamayacak.

TV YASAKLARI
   Alkollü içkilerin reklam ve tanıtımını yasaklayan yasa özendirici, teşvik edici kampanya, promosyon ve etkinliklere de yasaklar getiriyor. Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde de alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyecek. Tıpkı sigara gibi, alkollü içkilerin ambalajı üzerine zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak.

2 YIL HAPİS CEZASI
   Trafik kontrolünde 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu saptananlara TCK’nın 179. maddesi uyarınca 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Halk arasında “100 promil” diye ifade edilen 1.00 promilin 2 kadeh rakı ya da 4 şişe biraya eşdeğer olduğu belirtiliyor. Özel otomobillerde 0.50, diğer araçlarda 0.20 promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin trafik kazasına neden olmaları halinde haklarında TCK hükümleri uygulanacak. Uyuşturcu ya da uyarıcı madde aldığı saptanan sürücülere 3 bin 600 TL idari para cezası verilecek, sürücü belgelerine de 5 yıl süreyle el konulacak ve TCK hükümleri de uygulanacak. Alkolmetreye üflemeyenlere ise 2 bin TL para cezası uygulanıp sürücü belgelerine 2 yıl süreyle el konulacak. Sürücü koltuğunda da artık sigara içilemeyecek.

1 ALIP 10 VERİYORUZ

   Evet, düzenleme çok güzel ve devamının gelmesini umut ediyoruz. Mesela fuhuş evlerinin kapatılması, domuz üretiminin ülkemizde tamamen yasaklanması, zinanın tekrar suç sayılması gibi faaliyetleri de bekliyoruz.

   Ancak dikkatimizi çeken bir husus var. Ne zaman küçük de olsa güzel bir şey yapılsa aynı zamanda büyük bir koz verilmiş oluyor. En bariz örneğini bu düzenlemede gördük. İçki yasası kabul edildi ama petrol yasası ile yer atlı zenginliğimizin peşkeşinin önü açıldı. Bunlar birbirleri ile ne kadar bağlantılı bilmiyoruz ama bir gerçek var: Siyonizmden kendi hakkımız olan 1 alıp, onların hakkı olmayan 10 veriyoruz..

www.ihvanlar.net

PAYLAŞ
Etiketler