Hacamatta vurguna dikkat edin sömürülmeyin

   Doğal yaşamın ve sünnet olan bazı uygulamaların faydalarının daha çok bilinmesiyle halkın teveccühü bu yönde artıyor. Halkın yönelmesi artınca doğal olarak istismarcılar da artıyor.
   İstismar edilen alanların başında hacamat sektörü geliyor…
   Bildiğiniz gibi hacamat Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)in yaptığı ve tavsiye ettiği, faydaları sayılamayacak kadar, her derde ayrı yerden yapılan işlem ile şifa kaynağı olan bir tedavi yöntemi. Son zamanlarda Müslümanların tıp alanında şuurlanmasıyla canlanan bir sektör. Rağbet çok fazla. Hatta devlet bile bu işe el atıp hastanelerde hacamat yapılmasının çalışmalarını yapıyor.
   Dediğimiz gibi rağbet çok fazla, getirisi de çok fazla…
NE VERİRSEN A.Ş.
   Elbette biz burada istisnaları konuşacağız. Görevini Allah rızası için yapıp hakkıyla yerine getirenler baş tacımızdır. Ama bazıları var ki bunu artık büyük bir rant kapısı haline getirmiş durumda. Nasıl mı? Şöyle:
   Gidiyorsunuz, sırtınızdan veya başınızdan hacamat yaptırıyorsunuz. Kupayı koyuyor, neşter vuruyor, sonra vakumlama işini yapıyor, sonra işlemi bitirip ilaç sıkıp siliyor. Toplam 10 – 15 dk. Sürüyor veya sürmüyor. Sonra ödeme yapmak için elinizi cebinize atıyorsunuz “ne kadar borcumuz” diye soruyorsunuz.
Cevap şöyle oluyor: “Ne verirseniz?” veya “gönlünüzden ne koparsa”
   İşte bu cevap büyük bir istismar aracı oluyor…
   Mesele verilen para değil. Yani siz bir fiyat belirlersiniz. Bir tanesi şu kadar, üçü bu kadar… Adam hacamat yaptırmadan önce ne vereceğini bilir. Ona göre gelir ve hacamatını yaptırır.
   Şimdi adam: “ne verirsen” dedi ya!
   Adama 15 Tl verirsiniz burun kıvırır, beğenmez hatta “bu yeterli değil” der… Hani “ne verirsen” di?
   Vurgun ise şöyle oluyor: Bu işi hiç bilmeyen ve ilk defa hacamat olan adam “çok büyük bir operasyon” yapıldı zannıyla 50 TL veriyor, 100 Tl veren bile oluyor. 10 TL verdiğin zaman az buluyor, 50 TL verdiğiniz zaman “bu çok fazla, hak etmiyoruz” deyip üstünü geri iade etmiyor.
  Günde kaç kişinin geldiği sayılmıyor, rağbet çok. Rakamları hesaba vurduğunuz zaman ise devasa boyutta bir sonuç ortaya çıkıyor.
   Dolayısıyla çok büyük vurgunlar vuruluyor.
   Fiyat belli olsa ve herkes ne vereceğini bilse sorun yok. Mesela bazıları var 25 TL’ye istediğin kadar yaptır diyor. Diğer türlü olunca bu iş sömürü aracına döünüşüyor…
   Bir de bunu yaparken sanki Allah rızası için yapıyorlarmış gibi görüntü veriyorlar. Yani “ben Allah rızası için yapıyorum, ne verirsen” diyorlar lakin verdiğini az bulunca beğenmiyorlar.
   Azıcık öğrenen herkes aslında büyük bir profesyonellik isteyen bu işi evinde, tuttuğu dairede yapmaya başlıyor.
   Bakınız! Bu sayede daire, apartman alan var. Araba alan var… Kimisi çocuğuna da öğretiyor (geleceği kurtulsun diye)
   Biz uyaralım da siz böyle bir durumla karşılaşırsanız uyanık olun, sömürülmeyin…
 www.ihvanlar.net

PAYLAŞ