AB, Türkiye'nin pancar üretmesini istemiyor

   ESAM Genel Başkanı Recai Kutun, şeker pancarının stratejik bir ürün olduğunu belirterek, nişasta bazlı şekerlerin kotasını artırmaya yönelik tartışmaları kaygıyla izlediklerini belirtti. En önemli sanayi ürünlerinden olan tütünün öldürüldüğünü anımsatan Kutan, “Şimdi de pancar öldürülmek isteniyor” dedi.

Ekonomik Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanı Recai Kutan, Pankobirlik Genel Müdürü Taner Taşpınar ve Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök ile kahvaltıda bir araya geldi. ESAM Genel Merkezinde yapılan görüşmede, Taner Taşpınar ve İsa Gök, Kutan’a nişasta bazlı şeker üreten firmalara kota ayrıcalığı getirecek olan Üretim Reformu Paketi Kanunu Tasarısı hakkında bilgi verdi.

PANCAR ÜRETİMİNDEN VAZGEÇECEĞİZ!
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Üretim Reformu Paketi Kanun tasarısında Şeker Kanunu’nun iki maddesinde değişiklik yapılmasının öngörüldüğünü anımsatan Taşpınar, şunları kaydetti:
“Üretim ve yatırımın önündeki engelleri kaldırma hedefiyle hazırlanan tasarı taslağında amaçlanan hedef gerçekleşirse, pancar üretiminde Avrupa’da 3’üncü olan Türkiye, üretimden vazgeçerek, ABD’nin küresel şirketi Cargill ile birlikte 5 NBŞ firması, şeker piyasasını tamamen ele geçirecektir. Kar marjlarını katlayarak sürdürmeye devam edecek olan bu şirketlerin ürettikleri Nişasta Bazlı Şekerlere dünyada önemli ölçüde kısıtlamalar ve yaptırımlar getirilirken, ülkemizde ise halkımız bu ürünleri tüketmeye mahkum edilecektir.”
AB, TÜRKİYE’NİN ÜRETMESİNİ İSTEMİYOR
Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, şeker pancarı üretimine en müsait ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, “AB, Türkiye’nin şeker pancarını üretmesini istemiyor. Çünkü Türkiye’nin çevresindeki ülkeler şekerde ithalatçı durumdalar. Onun için Türkiye ve bu ülkeleri kendileri için bir pazar olarak görüyorlar” dedi. Türkiye’de şeker fabrikaları ve şeker pancarının aleyhine yürütülen bir algı yönetiminin bulunduğunu bildiren Gök, bu algı yönetimi ile fabrikaların yıpratılmaya çalışıldığını kaydetti.
“YANLIŞIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”
ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, şeker pancarının stratejik bir ürün olduğunu belirterek, Türkiye’nin şeker pancarı tarımından vazgeçme gibi bir lüksünün olamayacağının altını çizdi. Doğu Anadolu’da iki sanayi ürünü olduğunu anımsatan Kutan, “Tütün ve şeker pancarı. Tütünü öldürdük şimdi de pancarı öldürmek istiyorlar” dedi. Yerli sanayi ve yerli üretimin korunması yönünde Pankobirlik ve Şeker-İş Sendikası’nın mücadelelerini ESAM olarak önemsediklerini vurgulayan Kutan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Üretim Reformu Paketi Kanun Tasarısı ile şeker pancarının aleyhine yapılmak istenen yanlışlığın önüne geçilmesi gerektiğini bildirdi.
Kaynak: Millî Gazete

PAYLAŞ
Etiketler