Hocalar ve Holigan Takipçiler

   İnternet ortamı insanların kendilerini hür ve sınırsız olarak gördüğü bir mecra haline geldi. Öyle ki, herkes bilgi sahibi olsun olmasın “din” gibi hassas konular dahil herşey hakkında ve herkes hakkında yorum yapabiliyor.
   Mesela gördüğü bir dini fetva hakkında bilgisi olmadığı halde “böyle şey mi olabilir, hangi yüzyılda yaşıyoruz” gibi ifadeler kullanabiliyor.
   Ya da ayet ile sabit olan bir hususu “yok artık böyle de olabilir mi” diyerek reddediyor.
TAKİPÇİ TERÖRİZMİ
   Bunun yanında hocaların, profların, veya tanınan bilinen herhangi birini takip edenlerin internet ortamında oluşturduğu terör var. Holiganlık dediğimiz fanatizmin bir adım ötesi sanal alemde insanları esir almış durumda.
   Kendi hocasına veya takip ettiği şahsa azıcık bir laf söyleyen, laf dokunduran olunca edep ve ahlak kuralları bir kenara bırakılarak karşılık vermek adına aklınıza gelen her türlü çirkefliği sergileyebiliyor insanlar…
   Dinsiz imansız, din düşmanlarının bu hallerini anlamak mümkün. Adamı sınırlayacak bir ahlak kriteri yok.
   Ama Müslümanlarda da aynı şeyi görmek içimizi acıtıyor.
HOCALAR ELEŞTİRİR, HOLİGANLAR SAVAŞIR
   Geçtiğimiz günlerde iki güzide hocaefendinin birbirini bazı konularda eleştirdiğine şahit olduk.
   Eleştirebilir mi?
   Elbette karşılıklı eleştiriler olabilir. Bunun medya önünde, internet aracılığı ile yapılması çok yanlış olmakla birlikte ayrı bir konu.
   Ama diyelim ki eleştirdi. Olabilir. Yeter ki hakaret olmasın.
   Sonra…
   Eleştirenin takipçileri eleştirilen kişinin sayfasına yorum olarak “vay sen şöylesin, vay sen böylesin” diye yorum yapıyor.
   Hocasına karşı yapılan yorumlara tahammül edemeyen diğer holiganlar yorum yapanlara ve ayrıyeten o eleştiren hocanın sayfasına ağır ifadelerle karşılık veriyor.
   Facebook ve Twitter gibi siteler her geçen gün bu sebeple iğrenç bir yer halini alıyor.
HOCALAR UYARMIYOR
   Bu durum hocasında, Profunda, Doçentinde… Her birinde var. Elbette o hocadan veya proftan kaynaklanmıyor. O kişi tasvip etmiyor da olabilir.
    Lakin,
   Hiç kimse takipçilerini bu hususta uyarmıyor..
   “Ey takipçilerim, ben eleştirilebilirim veya eleştiririm. Aman ha siz eleştirdiğim veya eleştirildiğim kişiye edep dışı yorumda bulunmayın. Sakın ha bu sebeple hakaret etmeyin. Yorumlarda bize hakaret eden olursa aynı şekilde karşılık verip onun seviyesine düşmeyin.”
   gibi ikazda bulunmuyor.
NEREYE GİDİYORUZ
   Bu holiganlık Müslümanın Müslüman ile olan bağını koparıyor, kesip atıyor. Ahlak ve edep elbisesini çıkartıyor. İslamın Müslümana kazandıracağı olgunluktan eser bırakmıyor…
   Yapmayın, etmeyin..
   Hocanızı eleştirseler tahammül gösterin, olumlu karşılayın. Küfretseler bilin ki o kişi kendi karakterini yansıtıyor. Onun seviyesine düşmeden de edep dairesi içinde karşılık verebilirsiniz. Veya vermek zorunda değilsiniz.
   Hocalarımız bu konuda kesin ve kararlı bir duruş sergileyerek takipçilerini uyarmalıdır. Yoksa gidişat iyiye değil. Söylemiş olalım.
www.ihvanlar.net

PAYLAŞ
Etiketler