Abdulhalık Gucduvani Hazretlerinden kalplere şifa nasihatler

Abdulhalık Gocduvani (Kuddise Sirrahu) Hazretleri bütün Müslümanlar için ve özellikle dünya sevgisini kalbinden silip, nefsi terbiye etmek ile uğraşıp Allah’ın rızasını kazanmaya çalışan müritlere öğütleri var. Her biri inci değerinde. İşte o nasihatler:

   Yavrucuğum, sana ilim tahsili ile edep öğrenmeni tavsiye ederim. Hemen her zaman Allahu Teâla’nın huzurunda olduğunu bil ve dikkat et. Geçtiğimiz asırlardaki büyük âlimlerin izini bırakma. Resulüllah Efendimizin sünnetine uygun davran. O sünnetin hakiki uygulayıcısı olan eshabın davranışını da gözünden ırak etme.

   Fıkıh ve hadis öğren. Cahil tarikatçilerden sakın.

   Şöhret peşinde koşma, şöhret afettir, tehlikedir. Hemen her halinle insanlardan biri gibi yaşa. Namazını her zaman cemaatle kılmaya gayret et.

  Bid’at sahibi sapıklar ile dünyaya düşkün kimselerle arkadaşlık etme. Kadılık ve müftülük gibi övülen bir makam da olsa herhangi bir makama meyletme. Devlet idarecileri ve onların adamları ile dostluk kurma.

   Din dışı hareketleri ile meşhur, sözünü bilmeyen bayağı kişilerle de arkadaşlık etme. Az konuş, az ye, az uyu. Oturmak için daha çok ıssız yerleri tercih et. Helal yemeye çok gayret eyle. Şüpheli şeyleri terket.

   Çok kere dünyalık isteği sana ağır basar. Ağır basan bu talep için ola düşersen, dinin elden gider. Çok gülme. Kahkaha ile gülmek kalbi öldürür. Kimseyi hakir görme. Kimse ile münakaşa etme. Kimseden bir şey isteme. Hiç kimseye sana hizmet etmesi için emir verme.

   Gözlerin yaşlı, amelin temiz olsun. Yenisinin gereği olmadığı zamanlarda eski elbise giy. Sermayen fıkıh-din bilgisi, evin mescid olsun.

www.ihvanlar.net

PAYLAŞ