Kadınlara Tarikat dersi verirken nelere dikkat edilir

Tarikat ve tasavvuf erbabı ince eleyip sık dokurlar. Dikenli yollarda yürümek için gösterilen gayretin daha fazlasını şeriatta gösterirler.

Kadınlara tasavvuf dersi vermek ve onlar ile ilgilenmekte böyle bir hassasiyet ister. Kadınlara tarikat dersi vermeninde üç yolu vardır:
Tarikat dersini şeyh efendi yerine vekil tayin ettiği kimselerde verebilir. Onlarda bu kurallara harfiyyen uyması lazımdır.

1-Tarikat dersi alacak hanım, şeyhin mahremi ise şeyh onu yalnız olarak yanına alıp ona ders verebilir.

Mahrem ne demektir? kendisi ile nikah yapması caiz olmayan.

2-Eğer ders alacak hanım, şeyhin namahremi ise mürşidin onu bir mahremi ile çağırması lazımdır. Kadın, mürşid ile muhatap olacak bir mahrem ile gelir.

3-Eğer ders alacak olan hanımın mahremi yoksa, öyle bir imkanı bulunmuyorsa bu durumda o hanım tesettürlü bir şekilde perde arkasında oturur. Şeyh efendinin bir mahremi yanında olur. Yani katiyyen ve asla bir mekanda yalnız bulunmamalıdırlar.
Şeyh Efendi fitneden kaçınmalıdır.”kimse bana su-i zan etmez” düşüncesine kapılmamalıdır.

Mahmud Efendi Hazretlerimiz buyuruyorlar ki:
Eğer biz bu edepleri gözetse idik cihangir olurduk. Çare yok bu edepleri yapmaya dönelim. Mevla’nın şeriatını tatbikte ona bir noksanlık getirmekten titir titrememiz lazımdır. Entarinin bir kolunu dikmesek olmaz değil mi? İşte şeriatta böyledir, tamamlık bütünlük ister. Ey cemaat! şeriat ne incedir, nefis de ne zalimdir.Ya Rabbi! Nefsimizi sen hayırla yola al. Amin!…

Mehmet Talu hocamız anlatıyor: ‘‘Bir gün otobüse bindim gidiyorum.Yanıma bir adam oturdu.Adamın bağlı olduğu bir şeyh varmış. Karısını onun yanına bırakmış. Meğerse her gün bir kadın hizmetini görüyormuş.”

Tövbe tövbe..! Böyle bir şey olurmu? Bre cahil, bre gafil.. Şeyh denilen adam muhtemelen bir sahtekar. Çünkü tasavvuf zaten şeriatı yaşamak içindir.Şeriatsız tasavvuf olmaz. Dolayısıyla böyle şeriatsızlığı yapanın da gerçek bir şeyh olamayacağı muhakkaktır.

Kadınlar ilim ve tarikat sohbeti için toplanabilirler ancak hatme hace yapmaları, halaka kurmaları caiz değildir.

Şeriat ne emrediyorsa o en güzeldir, en duğrudur, en mükemmeldir.

www.ihvanlar.net

PAYLAŞ