İran’da başörtüsü bahanesiyle İslam karşıtlığı

İran’da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Amini’nin polis nezaretinde ölümü üzerine başlayan protestolar, ülkede 1979’dan bu yana uygulanan zorunlu başörtüsü yasasının kaldırılması veya esnetilmesi taleplerini yeniden gündeme getirdi.

Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad Devriyeleri tarafından gözaltına alınmasının ardından komaya girerek hastaneye kaldırılan Amini’nin 3 gün sonra hayatını kaybetmesi ülkede uzun süreli protestolara neden oldu.

Resmi kaynaklardan olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılsa da ölü sayısına ilişkin net bilgi verilmiyor. 

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütüne göre, gösterilerde 342 kişi yaşamını yitirdi. İran medyasına göre ise gösteriler sırasında 50’den fazla güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.

Yetkililer, genç kadının gözaltında aniden bilincini kaybetmesi üzerine hastaneye sevk edildiğini açıklarken, aktivistler, Amini’nin polis merkezine getirilmeden önce “darbedildiğini” söylüyor. 

İran Adli Tıp Kurumu raporunda, genç kadının ölümünün, “darp sonucu olmadığını” açıkladı.

İran devlet televizyonunda yayımlanan görüntülerde Amini’nin karakolda bir görevliyle konuştuğu sırada aniden fenalaşarak yere düştüğü görülüyor.

Bu da olayların bilinçli yapıldığını gösteriyor.

YÖNETİMLE BİRLİKTE İSLAM DA HEDEFTE

Sunnilere her türlü baskıyı reva gören, Suriye’de ve Irak’ta binlerce sivili katleden İran mazlumların ahını aldı ve zulmün bedelini ödeyecek.

Lakin bununla birlikte İran’da İslami bir emrin uygulanmasına karşı da ayaklanma başlatmak istiyorlar.

Bunu İslam devletlerine kötü bir örnek gibi sunacak, öyle gösterecekler. “Bakın zorla bir şeyi yapmanın sonucu budur” diyecekler.

Dolayısıyla İran karıştığı zaman bile şerre hizmet ediyor adeta.

www.ihvanlar.net

PAYLAŞ
Etiketler