Tuvalet Adabı Nasıldır?

İslamiyet temizliğe çok önem vermiştir.Vücudumuza bir pislik bulaşırsa onu yıkamadan namaz sahih olmaz.İnsanlar kabirlerinde en önce temizlikten sorulurlar. Temizlik namazın yarısıdır.Binaenaleyh küçük veya büyük abdesten sonra bunların çıkmış olduğu yerleri tamamen temizlemek gerikirki,buna ”istinca” denir. Bu temizleme su ile yapılır.

İstinca’da temizleğe fazla dikkat edip idrar ve benzeri pislik eseri bırakmamaya ”istinka” denir.İstinca’dan sonra ayağa kalkmadan temiz ve bir bez veyabenzeri ile veya sol el ile kurulanmalı; temizlik için kullanılan suyun kalıntılarını gidermeye çalışmalıdır.

Erkekler idrar yaptıktan sonra, idrar sızıntısının kesilmesi beklemeleri gerekirki, buna ”istibra” denir.İstibra her insanın bünyesine göre değişir.Bekleyerek, biraz yürüyerek, ayakları hareket ettirerek veya öksürerek yapılır.İdrarın kesildiğine kani olunca, istinca yapılır, su ile yıkanır.

Bir hadis-i şerifte ‘‘idrar sıçramasından çok korununuz; çünkü kabir azabının çoğu ondandır.” buyuruldu.Bunun için idrardan son derece korunmalı ve temizliğe dikkat etmelidir.
Kadınlarda istibra yoktur.

Helaya girmenin bazı edepleri vardır.Helaya sol ayakla girmek ve girerken ”Allahümme innii eüzü bike minel hubsi vel habaais(s harfleri peltek)” duasını okumak, sağ ayakla çıkmak ve çıkarken ”Elhamdülillahillezi ezhebe annel hazaa afanii min zalike” duasını okumak adabdandır.

Helada kıbleye karşı veyahut kıbleye arka vererek bulunmak ve dışarıda ise rüzgara karşı, oturulacak yerlere, yol üzerine, mescid civarına, mezarlığa, durgun sulara, ırmak kenarına abdest bozmak mekruhtur.Özür olmadıkça idrarı ayakta yapmakta mekruhtur.
Helada iken konuşmamalı, din ve dünya işleri, avret yerine pisliklere bakmamalı, tükürmemelidir.

www.ihvanlar.net

PAYLAŞ