İmama uyan bir kişi namazı nasıl kılar?

Cemaatten her biri imama uymaya niyet eder, meselâ “Niyet ettim bugünkü sabah namazının farzını edaya, uydum şu imama” diye niyette bulunur.

Sonra imam, ellerini kaldırır, aşikare “ALLAH’ü Ekber” diye namaza başlar. Cemaat de ellerini kaldırarak gizlice “ALLAH’ü Ekber” deyip imam ile beraber namaza başlarlar. Hepsi de “Sübhanekellahümme…” yi gizlice okurlar, sonra cemaat susar. İmam gizlice “Eüzü” ve “Besmele” okur, kıraatte bulunarak namazı kıldırır.

Cemaat, tekbirleri gizlice alırlar, imam, rükûdan kalkarken aşikare “SemiALLAH’ülimen hamideh” ve gizlice:
“Rabbena ve lekel hamd” deyince1 cemaat da gizlice yalnız “ALLAH’ümme Rabbena ve lekel hamd” yahut “Rabbena lekel hamd” derler. Ve imam ile beraber gizlice rükûda üçer kere “Sübhane rabbiyel azim” secdelerde de, üçer kere “Sübhane rabbiyel a’lâ” derler.
İmam ile cemaat, birinci ka’delerde (oturuş) yalnız “Tahiyyatı”, ikinci ka’delerde de “Tahiyyat” ile beraber “ALLAH’ümme salli… ve barik…” ile “Rabbena Âtina…” duasını gizlice okurlar, imam evvelâ sağ tarafa, sonra da sol tarafa aşikare selâm verince, cemaat da bu şekilde birlikte gizlice selâm verirler. İmam aşikâre okuduğu Fatiha’nın sonunda gizlice “Amîn = kabul buyur Ey ALLAH’ım!” diyeceği gibi cemaat da yine gizlice “âmîn” derler.

dipnot

(1) İmam-ı A’zam’dan diğer bir rivayete göre imam “Rabbena leke’l hamd” demez.

PAYLAŞ