Bira mayası kullanmak caiz mi?

Başta hamur, ekmek olmak üzere birçok şeyde maya kullanılıyor. Bunun bira mayası olduğu söyleniyor. Kullanılmasında bir sakınca var mıdır?

cevap: Bismillahirrahmanirrahim

Maya, mantarlar grubunda yer alan tek hücreli canlılardır. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük, yuvarlak ve renksiz hücrelerden oluşan maya, sıcakla temas edince çoğalır. Bira mayası olarak da bilinen bu madde, başta ekmek olmak üzere çeşitli unlu mamullerin, bira ve şarap gibi içkilerin üretiminde kullanılmaktadır. Piyasada toz (kur) ya da kalıp (yaş) halde satılmaktadır.

Mayalar, özellikle bitki ve meyvelerde olmak üzere doğada her yerde bulunabilir. Mayalar, sanayide de oksijen varlığında ve içerisinde şekerli su olan büyük tanklarda geliştirilirler. İstenilen miktarda maya sayısına ulaşınca, sıvı dışarı pompalanır ve maya daha sonra kurutulur.

Mayanın içeriğinde alkol yoktur. Kullanımı esnasında alkol ortaya çıkmaktadır. Maya kullanıldığı maddedeki glikozu alkol ve karbonhidrata dönüştürmektedir.

Ekmek örneğini verecek olursak, hamur, maya katılarak kabartılır. Maya undaki nişastayı bir çeşit şeker olan glikoza dönüştürür, sonra da glikozu alkol ve karbondioksite ayrıştırır. Oluşan karbondioksit gazı mayalanan hamur içinde baloncuklar halinde dağılarak hamurun kabarmasını sağlar. Daha sonra hamur fırına sürülür ve pişirme sırasında ısınan karbondioksit genleşerek ekmeğin daha da kabarmasına yol açar. Pişirme işleminin sonunda hamurun karılmasında kullanılan suyun bir bölümü, karbondioksit ve alkol uçar. Ekmek gözenekli, kabarık ve yumuşak bir duruma gelir.

Özetle, bira mayası olarak isimlendirilen hamur mayasının kullanılması caizdir. Haram olan şey, mayanın gıdalarla kullanılıp alkollü ürün elde edilmesi ve tüketilmesidir.

PAYLAŞ
Etiketler