Tunus Milletvekilleri "Anayasa'nın temel kaynağı Kuran'dır" maddesini kaldırdılar

Yeni anayasa çalışmalarının yapıldığı Tunus Ulusal Kurucu Meclisi’nde Milletvekilleri, Tunus Anayasası’nın temeli İslamdır maddesini kaldırdılar. Yeni anayasada kaldırılacak olan Tunus Anayasası’nın 1. maddesi: “Anayasa’nın temel kaynağı Kuran’dır.” 
Cumartesi günü yapılan görüşmelerde anayasa’nın hazırlanmasında İslamın kaynak olmayacağına karar veren vekiller Tunus Devleti’nin dini islamdır maddesine dokunmadılar. Ancak Müslüman olmayan vatandaşlara yeni özgürlükler tanınacağına vurgu yaptılar. (Başlarına bela alacaklarını bilmiyorlar mı)
Bazı milletvekilleri İslam hukukundan destek alınması gerektiğini savundular. Ancak demokratik değerleri savunan milletvekilleri islam hukukunun moderniteye karşı olduğunu söylediler.
146 bölümden oluşan yeni anayasanın 14 Ocak’ta onaylanması bekleniyor. 14 Ocak Tunuslular için önemli bir gün. 14 Ocak 2011 günü devrik Tunus Diktatörü Zeynelabidin bin Ali, yaşanan Arap Baharı sonucu Suudi Arabistan’a kaçtı.
Tunus Yönetimi tam bir Cumhuriyet kurmak istediklerini bu sebeple sivil bir anayasa hazırladıklarını söylediler.
İslam Hukuku’nun 2 temel kaynağı olan Kuran ve Sünet, bundan böyle Tunus anayasası için bir kaynak olarak kullanılmayacak. İslamın anayasadan çıkartılması demokratik bir ilerleyiş olarak kabul ediliyor.
Hazırlanan yeni anayasanın kabul edilmesi için Meclisin üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor. Yani 217 milletvekilinin evet demesi yeterli. Eğer bu çoğunluk sağlanamazsa yeni anayasayı halkın oylaması için referandum yapılacak. Şuana kadar görünen siyasi atmosfere göre milletvekillerinin çoğunluğu yeni anayasayı onaylayacağı yönünde.

PAYLAŞ
Etiketler