On bin kişi kapasiteli Moskova Merkez Camii açılıyor

On bin kişi kapasiteli Moskova Merkez Camii açılıyorRusya’nın başkenti Moskova’da inşa edilen 10 bin kişi kapasiteli Merkez Camii 23 Eylül’de ibadete açılacak. 19 bin metrekare kapalı alanı olan, 6 katlı ve iki minaresi bulunan cami bölgenin büyük camileri arasında yer alıyor.
Caminin; mermer işleri, tezhip süslemeleri, vitrayları, ahşap, halı ve avizeleri Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Vakfı’nın katkıları ile tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Filistin lideri Mahmut Abbas’ın katılması beklenen caminin açılışına, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de davet edildi. Kremlin henüz Putin’in açılışa katılımını teyit etmedi.
170 MİLYON DOLARA MAL OLDU
Altı katlı olarak inşa edilen camide yaşlı ve engelliler için 6 adet asansör bulunuyor. 46 metre yükseklikteki özgün kubbe 27 metre çapında. Camin şerefelerinde oluşturulan özel alanda ziyaretçiler Moskova’yı seyredebilecek. 170 milyon dolara mal olan caminin ana sponsorluğunu iş adamı Süleyman Kerimov üstlendi.
TÜRKİYE’NİN KATKISI BÜYÜK
Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklamada bulunan Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, 23 Eylül’de açılış için Putin, Erdoğan ve Abbas ile birlikte çok sayıda lideri davet ettiklerini söyledi. Türkiye’den gelen mimarların, hattatların, mermer ustalarını, tezhipçilerin önemli katkıları olduğuna değinen Gaynuddin, “Biz kendileriyle beraber bayram yapmak istiyoruz. Bu caminin açılışı sadece Rusya Müslümanları için değil, umum İslam dünyası için bayramdır. Türkiye’nin maddi ve manevi yardımları oldu. Biz bu iyilikleri unutmayız. Gelecekte de Rusya ve Türkiye Müslümanları arasında dostluk ve muhabbetin artması için dua ediyoruz.” dedi.
MÜSLÜMANLARIN BİRLİĞİ VE BERABERLİĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Aşırılık ve terörizme karşı olduklarını, Müslümanların birliği ve beraberliği için çalıştıklarını ifade eden Gaynuddin, “Biz daima barış için, diyalog için, kültür için, dinler arası diyalog ve hoşgörü için çalışmalar yapıyoruz. Bunu herkes görüyor. Moskova’da 5-6 camiye Müslümanlar sığmaz, sokaklarda kalır. Sokaklarda yağmur ve kar altında namaz kılıyorlar.” şeklinde konuştu.
MOSKOVA’DA DAHA BÜYÜK YENİ BİR CAMİ İÇİN ONAY ÇIKTI
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin’in başkentte 20 bin kişilik yeni bir caminin yapılması yönünde karar verdiğini belirten Gaynuddin, “Sobyanin demiş ki, biz Moskova’da 20 bin kişilik cami yapma konusunda anlaştık. Arsasını hazırlayınız, nerede kolay olacak orada yapalım demiş. Rusya’da inşallah camilerimiz çoğalacak…” temennisinde bulundu.
Türkiye’nin katkıları ile Kosturma’da da 2 minareli bir cami yapıldığını ve 11’inci ayda açılacağını belirten Rusya Müftüsü, “Bu da bizim Türkiye ve Rusya Müslümanlarının iş birliğini gösteriyor. Nerede camilerimiz yoksa orada açılıyor. Nijni Novgorod şehrinde cami açtık kısa süre önce. Bizim Müslüman halkımız çok güzel çalışıyor. Allah’ın yardımı ile çok umutluyuz.” ifadelerini kullandı.
PUTİN’DEN KIRIM’DA YENİ CAMİYE DESTEK
Rusya Devlet Başkanı Putin’in Kırım’da yapılacak yeni camiye destek sözü verdiğini hatırlatan Gaynuddin, “Simferepol’de yeni cami projesi yapmak istiyoruz, daha başka çok meselelerimiz var. Sayın Putin Kırım’da Kırım müftüsü ile görüştü, bu cami meselesi de konuşuldu. Sayın Putin, ‘Moskova’da ki caminin işleri bitti açılışını yapacağız. Kırım’da da Yalta sokağında inşallah büyük bir cami yapacağız.’ sözünü verdi.” dedi.

PAYLAŞ
Etiketler