ZELZELE, BÜYÜK BİR İKAZDIR

Bismillahirrahmanirrahim.
Evet “bir musibet, bin nasihattan evlâdır” atasözü nazarı itibara alındığı zaman, zelzelede, tüm insanlık için büyük bir ikazın, irşadın ve gafletten uyarmanın bulunduğu görülebilir. Çünkü ALLAH Teâlâ, böyle musibetlerle kullarının küfür ve isyandan, azgınlık ve sefahat-ten vazgeçmelerini murad etmektedir. Gerçekten zelzele, kimileri bil-hassa mübarek Ramazan geceleri, hatta kadir gecesinde bile akıl almadık her türlü haramları, melanetleri fütursuzca işleyenler hak-kında büyük bir ceza ve azab, diğerleri hakkında da büyük bir imti-handır.
Zelzele korkusu, gerçekten korkunç birşey. Cenâb-ı Hakk şöyle bu-yurur:
يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمْ إِنَّ زَلْزَلَةَ السَّاعَةِ شَيْءٌ عَظِيمٌ. يَوْمَ تَرَوْنَهَا تَذْهَلُ كُلُّ مُرْضِعَةٍ عَمَّا أَرْضَعَتْ وَتَضَعُ كُلُّ ذَاتِ حَمْلٍ حَمْلَهَا وَتَرَى النَّاسَ سُكَارَى وَمَا هُمْ بِسُكَارَى وَلَكِنَّ عَذَابَ اللَّهِ شَدِيدٌ
“Ey insanlar! Rabbinizden korkun! Çünkü kıyamet vaktinin depremi müthiş, büyük birşeydir. Onu gördüğünüz gün, her emzikli kadın em-zirdiği çocuğu unutur, her gebe kadın da çocuğunu düşürür, insanla-rı da sarhoş bir halde görürsün. Oysa onlar sarhoş değillerdir; fakat ALLAH Teâlâ’nın azabı çok dehşetlidir.”
Kur’ân-ı Kerîm’de pekçok toplumun deprem, sel, kasırga gibi afetle-re uğratıldıkları anlatılır. Bu afetlerin hepsi, ilâhî bir hikmet uyarınca gerçekleşmiştir. ALLAH Teâlâ’ya isyan eden toplumlar, O’ndan ge-len ani bir azabla yeryüzünden silinmişlerdir.
Bir tek Rabbimiz olan ALLAH Teâlâ, bizler için koymuş olduğu ilâhî kanunu şöyle bildirmektedir:
وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِنْ شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ
“Hatırlayın ki Rabbiniz size: Eğer şükrederseniz, elbette size nimeti-mi artıracağım ve eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir diye bildirmişti.”
Mehmet Talu Hocaefendi

PAYLAŞ