İmamın vasıfları – Kimler imamlık yapabilir

İmam olabilmenin başlıca şartları; Müslüman olmak, bulûğ çağına ermiş olmak, akıllı ve erkek olmak, doğru düzgün Kur’an-ı Kerim okuyabilmek, özürlerden beri olmaktır. Bu sebeple kendisinde bu şartlar bulunmayanlar imam olamazlar.

Cemaat arasında imamlığa en layık olan; sünnete âlim, yani fıkıh bilgisi olandır. Bunda eşit olsalar, kıraatı daha güzel olandır. Bunda da eşit olsalar, daha fazla müttaki olan, yani haramdan kaçınandır. Bu üç vasıfta eşit olsalar, yaşça büyük olandır. Bunda da eşit olsalar, yumuşaklılık, merhamet ve hayâ gibi ahlak itibarıyla daha mükemmel olandır. Bu hususta da eşit olsalar, yüzce, sonra soyca, sonra sesce, daha sonra elbise bakımından temizlikçe güzel olandır. Bunların hepsinde de farz edelim ki eşit olsalar, aralarında kura çekilir. Bütün bunlar, imamlığa verilen kıymet ve önemin büyüklüğünü gösterir.

Fâsık (haramları açıkça işlemeye devam eden) veya bid’at sahibi bir kimsenin imamlık yapması tahrimen mekruhtur. Çünkü fasık, dinî işlerde laubali bulunur. Bid’at sahibine uymanın mekruh olmakla beraber caiz olması, itikadı kâfir olmasını gerektirmediği takdirdedir. Eğer itikadı şefaati, kabir azabını, Hafaza meleklerini inkâr etmek gibi kâfir olmasını gerektirirse bu uyma caiz olmaz.

Arkasında cemaat olacağımız imamların imkân dâhilinde ilim, amel, ihlas ve takva sahibi kimselerden olmasına dikkat etmemiz gerekir.

PAYLAŞ