Oy vermek şirk mi? Haram mı? tartışması

 Değerli gönül dostları,

   Bildiğiniz gibi yine bir seçim zamanı geldi, siyasetçiler sahaya indi.

   Her zaman olduğu gibi her kafadan ayrı ses çıkıyor. Kimisi parti mücadelesi verirken kimisi de Müslümanları seçimden, sandıktan uzak tutmak adına çeşitli yollara tevessül ediyorlar.

   Bu yollardan biri de her zaman duyduğunuz gibi “oy vermenin şirk veya haram olduğunun” söylenmesidir.

   Oy vermenin şirk olduğunu söyleyenler selefi takımdır ve zaten onlara göre kendilerinden başka herkes müşriktir.

   Oy vermenin haram olduğunu söyleyen bir tabaka daha vardır ki bunların bazısı Ehli sünnet çizgide ilerlemektedir.

1- OY VERMEK NE ZAMAN ŞİRK OLUR

   Şayet bu ülkede “şeriat ve demokrasiyle perdelenmiş laiklik” oylansa ikisi arasında tercih hakkı sunulsa burada 2. şıkka oy kullanmak caiz değildir.

   Şayet şeriat hakim olup şeriata aykırı yönetim şekilleri seçime girecek olsa oy kullanmak caiz olmazdı.

   Ancak bu gün böyle bir şey söz konusu değildir. Halihazırda laik bir sistem vardır ve bu sistem içinde partiler seçime girmektedir. Bu sistem içinde partilerden İslam’a fayda beklemek beyhudedir. Sadece İslam’a en az zararı olacak olan seçilebilir. Buna da ehven-i şer denmektedir. Oy bu niyetle verilmelidir.

2- AÇIKÇA HARAM DEMEK CÜRETKARLIKTIR

   Osmanlı’nın son devir alimlerinden 4 mezhep müftüsü Ali Haydar Efendi’den tutun da büyük bir alim kitlesi oy vermenin caiz olduğunu beyan ederken, dünyanın çeşitli yerlerinde yine farklı yönetim şekilleriyle yönetildikleri halde seçimlerde oy vermeyi caiz gören onca alim varken bu gün kalkıp bir veya iki vakıf başkanının “haram” demesi çok yakışıksız bir tavır ve cüretkarlıktır.

   “Biz vermiyoruz” diyebilirsiniz, “tavsiye etmeyiz” diye bilirsiniz lakin “haram” hükmünün koyulması çok yanlıştır.

   Sigara bile aşırı zararlı olmasına karşın sarih bir delil bulunmayışından dolayı “mekruh” olarak kabul edilmektedir. Haram diyebilenler bir kaç kişiden ibarettir ve çok azınlıktadır.

   “oy vererek sistem ayakta tutulmaktadır” yaklaşımı isabetsiz bir tutumdur. Çünkü oy verilmediği zaman sistem çökmeyecek aksine sistemi kendi lehlerinde kullanmak isteyen din düşmanları başa geçecektir.

   Dolayısıyla bu tavır yakışıksızdır.

OY VERMEK “NİYETLE” CAİZDİR

   Niyet: oy verilen partinin her yaptığına onay vermek değil “daha kötüsünün başa gelmemesi” olmalıdır. Böyle bir niyetle gönül rahatlığı ile oyunuzu verebilirsiniz.

   İsmailağa heyeti Erdoğan’ın desteklenmesi kararı aldılar.

   Biz ihvanlar.net olarak bir yeri veya kişiyi işaret etmek istemeyiz. Zaten herkes nereye oy vereceğini belirlemiştir. İnsanlar kendi düşüncesine göre hayırlı gördüğü kişiyi destekleyecektir. 

www.ihvanlar.net

PAYLAŞ