Akan Kan abdesti bozar mı?

Akan kanın abdesti bozup bozmayacağı mezheplere göre farklılık göstermektedir. Her mezhebin dayandığı delilin (hadisin) farklı olması, bu farklılığa sebep olmaktadır. Müçtehitler arasındaki bu ve benzeri görüş ayrılıkları ümmet hakkında rahmet olmaktadır. Müslümanlar kendi mezheplerinde çözümü olmayan bir mesele hakkında, zaruret halinde, diğer bir hak mezhebin ruhsatı ile hareket edebilir ve böylece sıkıntıdan kurtulurlar.

İdrar ve dışkı yollarından olan kanamanın abdesti bozduğunda, herhangi bir görüş ayrılığı yoktur. Vücudun diğer azalarından akan kan konusunda görüş ayrılıkları vardır.

Hanefi mezhebine göre önden veya arkadan kan çıkması halinde abdest bozulur.1 Bunun haricinde ağız, burun veya bedenin diğer herhangi bir uzvundan kan, irin veya cerahat gibi şeylerin çıkması da abdesti bozmaktadır.2 Şöyle ki, ağızdan çıkan akıcı kan tükürükten daha çok veya eşit ise, abdesti bozar, değilse bozmaz. Bu, renginden anlaşılır. Diğer uzuvlardan çıkan bir kan ise, çıktığı yeri geçip yanlarına yayılınca abdesti bozar, yoksa iğne ucu gibi çıkıp da yerinde kalan bir kandamlası abdeste mâni değildir. Böyle bir kanın el veya pamuk ile silinmesi abdeste zarar vermez.

Yaradan çıkan irin, sarı su hakkında da hüküm böyledir. Diğer bir görüşe göre ise, bunlar abdesti bozmaz.

Hanbelî mezhebine göre ise Hanefi mezhebinden farklı olarak akan kanın çok miktarda olması şartı vardır.

Şafiî ve Maliki mezhebine göre önden ve arkadan başka herhangi bir uzuvdan gelen kan, irin ve sarı su ile abdest bozulmaz.

dipnot

(1) Ebu Dâvud, Taharet: 109, 115; Nesâî, Taharet: 137, Hayız : 6
(2) Muvatta, Taharet, 46, 47; Zeylai, Nasbu`r-Raye, 1/38; Şevkani, Neylu`l-Evtar, 1/187;ed-Dârekutnî, es-Sünen: 157; Zeylai, Nasbu`r-Raye, 1/37; Zeylai, Nasbu`r-Raye, 1/44; Şevkani, Neylu`l-Evtar, 1/189

PAYLAŞ