Bakara 87 ayet Meali

وَلَقَدْ اٰتَيْنَا مُوسَى الْكِتَابَ وَقَفَّيْنَا مِنْ بَعْدِه۪ بِالرُّسُلِ وَاٰتَيْنَا ع۪يسَى ابْنَ مَرْيَمَ الْبَيِّنَاتِ وَاَيَّدْنَاهُ بِرُوحِ الْقُدُسِۜ اَفَكُلَّمَا جَٓاءَكُمْ رَسُولٌ بِمَا لَا تَهْوٰٓى اَنْفُسُكُمُ اسْتَكْبَرْتُمْۚ فَفَر۪يقًا كَذَّبْتُمْۘ وَفَر۪يقًا تَقْتُلُونَ

Andolsun, Mûsâ’ya Kitab’ı (Tevrat’ı) verdik. Ondan sonra ard arda peygamberler gönderdik. Meryem oğlu İsa’ya da mucizeler verdik. Onu Ruhu’l-Kudüs (Cebrail) ile destekledik. Size herhangi bir peygamber, hoşunuza gitmeyen bir şey getirdikçe, kibirlenip (onların) bir kısmını yalanlayıp bir kısmını da öldürmediniz mi?


   Allahu Teala İsrail oğullarını inat, aşırılık, muhalefet ve peygamberle karşı büyüklenmek ve keyiflerine uymakla niteliyor.

   Başka bir ayette: “Sonra peygamberleri arka arkaya gönderdik” buyrulmuştur. Sonunda İsrailoğulları peygamberlerini Meryem oğlu İsa (Aleyhisselam) ile sona erdirdi. O da Tevrat’a muhalif bazı hükümler getirdi. Onun için Allahu Teala ona açık mucizeler verdi. İbn Abbas onları şöyle saymıştır:

-Ölüleri diriltmek, çamurdan kuş yapıp onu Allah’ın izniyle uçurtmak, hastaları iyi etmek, gaipten haberler vermek, Ruhulkuds yani Cebrail ile desteklenmesi. Bütün bunlar onun doğruluğuna ilahi bir destekti.

    Getirdiği bazı hükümlerin Tevrat’a muhalif olması sebebiyle İsrail oğullarının haset ve inadı ile karşılaştı. Nitekim şöyle demişti: “Size haram edilen bazı şeyleri helal etmek için geldim. Size Rabbinizden mucize getirdim” (Al-i İmran 50)

    (Peygamberlere verilen “helal ve haram kılma” yetkisi de bu ayette açıkça ifade edilmektedir.)

   İsrail oğulları bu sebeple kendilerine gelen peygamberlerin kimini yalanlamış çoğunu da öldürmüştür.

www.kuranveislam.net

PAYLAŞ