Gusül abdestinin alınışı – Gusül Nasıl alınır?

   Cünüplük sebebiyle gusül alacak kişi elini yıkayarak başlar. Sonra cinsel organını yıkar. Ardından namaz abdesti gibi abdest alır. (Abdest aldığı yer suyun biriktiği veya durakladığı bir yerse ayaklarını sonraya bırakır.) Daha sonra başına ve bütün vücuduna su döker. En sonunda yıkandığı yerden biraz uzaklaşır ve ayaklarını yıkar. Aişe (radıyallahu anha) Enes ve meymune (R.a) Peygamber Efendimiz (Sallallahu aleyhi vellem)in bu şekilde duslettiğini rivayet etmişlerdir. 

 وضعت غسلا لرسول الله ليغتسل به من الجنانة فأخذ الإناء بشماله و أكفاه على يمينه فغسل يديه ثلاثا ثم أنقى فرجه بالماء ثم مال بيديه على الحائط فدلكهما بالتراب ثم توضأ وضوءه للصلاة غير غسل القدمين ثم أفاض الماء على رأسه وسائر جسده ثلاثا ثم تنحی فغسل قدميه

   “Resulüllah (Sallallahu aleyhi ve sellem)’e cünüplükten dolayı gusletmesi için su hazırladım. Sol eliyle kabı aldı. Sağ eline eğdi. Ellerini üç defa yıkadı. Sonra tenasül uzvunu temizledi. Sonra elleriyle duvara yöneldi ve onları toprakla ovuşturdu. Daha sonra ayaklarını yıkamaksızın namaz abdesti gibi abdest aldı. Üç defa başına ve bütün vücuduna su döktü. En sonunda da yıkandığı yerden biraz uzaklaşıp iki ayağını yıkadı” (Buhari, Gusl 10; Müslim, hayz 317; Ebu Davûd, Taharet 98)

   Gusül alacak kişi vücudundaki pisliği yıkamakla başlar. Çünkü böyle yapmazsa pislik suyla beraber akarak vücuda yayılır.

El-Mebsut – ihvanlar.net

PAYLAŞ